Posts

A Pavilion on the Garden / Rafael Alanis, Andres Bonino, Matias Coll, Diego Secco

Architects: Rafael Alanis, Andres Bonino, Matias Coll, Diego Secco
Location: Museo Nacional de Artes Visuales, Avenida Tomas Giribaldi 2283, Montevideo 11300, Uruguay
Area: 35.0 sqm
Year: 2015
Photographs: Marcos Guiponi

Collaborator: Emi Garateguy
Advisors: Magnone-Pollio Ingenieros.

From the architect.… A Sigue leyendo

Sierra Ballena I / AFRa

Architects: AFRa
Location: Punta Ballena, grutas y ruta panorámica, Camino a la Ballena, Uruguay
Project Architects: Pablo Héctor Ferreiro, Saturnino Armendares, Joaquín Ignacio Leunda, Andrés Gomez Muñoz, Roberto Félix Dufrechou
Project Area: 1500.0 m2
Project Year: 2013
Photographs: Federico Kulekdjian…
Sigue leyendo

ZAG House / Estudio BaBo

Architects: Estudio BaBo
Location: Aeropuerto Zagarzazu, Carmelo., Balneario Zagarzazu, Uruguay
Design Team: Francisco Kocourek, Francesc Planas Penadés, Marit Haugen Stabell
Area: 80.0 sqm
Year: 2010
Photographs: Curro Palacios Taberner

Collaborators: Marcos Buceta, Marco Fumagalli
Construction : Construcciones Sposito, Martín Sposito…
Sigue leyendo

ZAG House / Estudio BaBo

Architects: Estudio BaBo
Location: Aeropuerto Zagarzazu, Carmelo., Balneario Zagarzazu, Uruguay
Design Team: Francisco Kocourek, Francesc Planas Penadés, Marit Haugen Stabell
Area: 80.0 sqm
Year: 2010
Photographs: Curro Palacios Taberner

Collaborators: Marcos Buceta, Marco Fumagalli
Construction : Construcciones Sposito, Martín Sposito…
Sigue leyendo

House Architecture Rifa G’07 / Villalba, Rudolph, Vila, López, Canén, Apolant, Martinez

Architects: Leandro Villalba, Nicolás Rudolph, Omar Vila, Joaquín López, Pablo Canén, Patrick Apolant, Sebastián Martinez
Location: Punta del Este, Uruguay
Area: 168.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Nicolás Rudolph, Courtesy of Pablo Canén y Joaquín López

Collaborators: pons + varela Arq. …
Sigue leyendo

House Architecture Rifa G’07 / Villalba, Rudolph, Vila, López, Canén, Apolant, Martinez

Architects: Leandro Villalba, Nicolás Rudolph, Omar Vila, Joaquín López, Pablo Canén, Patrick Apolant, Sebastián Martinez
Location: Punta del Este, Uruguay
Area: 168.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Nicolás Rudolph, Courtesy of Pablo Canén y Joaquín López

Collaborators: pons + varela Arq. …
Sigue leyendo

La Pedrera Block House / Gualano + Gualano Arquitectos

Architects: Gualano + Gualano Arquitectos
Location: La Pedrera, Uruguay
Project Area: 96 sqm
Photographs: Courtesy of Marcelo Gualano

From the architect.

A seasonal dwelling in La Pedrera, a resort on the Atlantic coast 220 km from Montevideo, in the department of Rocha.

An affordable, easy, and concrete house.

This project was done with a remote team of workers, therefore systematizing construction, facilitating mounting, and solving simple details, was part of how to approach this project.

Hence it was decided to use the block of concrete as “unique” material incorporating different sizes and formats.

Site

An area of 12 x 36 m, amid a young eucalyptus forest, within the urban layout of the beach resort.

A flat terrain, a few blocks away from the sea.

Program

Two bedrooms, bathroom, and kitchen, an interior space (dining – living room), an exterior space (deck – barbecue).

A sequence of programmatic bands

Simple spaces, that are defined programatically and geometrically.

Interior area: 64m2

Exterior area: 32m2

The house defines a boundary, an edge of blocks, solid and hollow, which incorporate into their perimeter the exterior barbecue-deck space.

In this way, the house is defined as a single piece, abstract, which contains its program “inside”.

Outside, the house is connected, but it does not colonize. Only a low wall defines the vehicular and pedestrian entrance, which takes advantage of the shade of tall, slender eucalyptus.

In sum, a white piece that fits between the thin trunks.

Creating a space for itself.

Casa de Bloques La Pedrera / G + Gualano Arquitectos Courtesy of Marcelo Gualano
Casa de Bloques La Pedrera / G + Gualano Arquitectos Courtesy of Marcelo Gualano
Casa de Bloques La Pedrera / G + Gualano Arquitectos Courtesy of Marcelo Gualano
Casa de Bloques La Pedrera / G + Gualano Arquitectos Courtesy of Marcelo Gualano
Casa de Bloques La Pedrera / G + Gualano Arquitectos Courtesy of Marcelo Gualano
Casa de Bloques La Pedrera / G + Gualano Arquitectos Courtesy of Marcelo Gualano
Casa de Bloques La Pedrera / G + Gualano Arquitectos Courtesy of Marcelo Gualano
Casa de Bloques La Pedrera / G + Gualano Arquitectos Courtesy of Marcelo Gualano
Casa de Bloques La Pedrera / G + Gualano Arquitectos Courtesy of Marcelo Gualano
Casa de Bloques La Pedrera / G + Gualano Arquitectos Courtesy of Marcelo Gualano
Casa de Bloques La Pedrera / G + Gualano Arquitectos Courtesy of Marcelo Gualano
Casa de Bloques La Pedrera / G + Gualano Arquitectos Courtesy of Marcelo Gualano
Casa de Bloques La Pedrera / G + Gualano Arquitectos Courtesy of Marcelo Gualano
Casa de Bloques La Pedrera / G + Gualano Arquitectos Courtesy of Marcelo Gualano
Casa de Bloques La Pedrera / G + Gualano Arquitectos Courtesy of Marcelo Gualano
Casa de Bloques La Pedrera / G + Gualano Arquitectos Plan
Casa de Bloques La Pedrera / G + Gualano Arquitectos East Facade
Casa de Bloques La Pedrera / G + Gualano Arquitectos North Facade
Casa de Bloques La Pedrera / G + Gualano Arquitectos South Facade
Casa de Bloques La Pedrera / G + Gualano Arquitectos West Facade
Casa de Bloques La Pedrera / G + Gualano Arquitectos Diagrams

La Pedrera Block House / Gualano + Gualano Arquitectos originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 10 Oct 2013.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?

Parador Penitente / gualano + gualano arquitectos

Architects: gualano + gualano arquitectos – Marcelo Guanlano, Martín Gualano
Location: Lavalleja, Uruguay
Project Area: 400 sqm
Photographs: Courtesy of gualano + gualano arquitectos

Collaborators: Christian Bernhardt, Lorena Díaz, Jorge Epifanio, Ignacio de Souza
Project: Parador Penitente
Client: Ministerio de Turismo, Intendencia de Lavalleja
Project Year: 2003/2004
Budget: USD$200/m2
Construction: Tresor S.A.
Program: Camping services, guard dwelling and services, bathrooms and locker rooms, storage
Landscape: arquitectura esencial.

From the architect. The material as it is, architecture in nature, artificial in the natural.

The project does not intend to impose or blend itself, it marks an abstract architecture, honest, with unfinished materiality of concrete made rock.

It is involved in the landscape, respecting it, trying to be matter like the site.

The project is designed in two parts articulated in the landscape, the inn hanging from the rock and emerging toward the cliff, crouching, low on the ground, and the other volume, for camping, which receives the visitor from the arrival by car.

Construction Features

– Structure
– Load bearing and compositional in exposed concrete
– Masonry and wood partitions
– Wood and glass enclosures

The skin / concrete structure creates the boundaries and hard edges of the project, opening and closing according to the requirements of program and landscape, and in turn generating the compositional structure of the project.

The skin / concrete structure creates the boundaries and hard edges of the project, opening and closing according to the requirements of program and landscape, and in turn generating the compositional structure of the project.

Parador Penitente / G+ Gualano Arquitectos Courtesy of gualano + gualano arquitectos
Parador Penitente / G+ Gualano Arquitectos Courtesy of gualano + gualano arquitectos
Parador Penitente / G+ Gualano Arquitectos Courtesy of gualano + gualano arquitectos
Parador Penitente / G+ Gualano Arquitectos Courtesy of gualano + gualano arquitectos
Parador Penitente / G+ Gualano Arquitectos Courtesy of gualano + gualano arquitectos
Parador Penitente / G+ Gualano Arquitectos Courtesy of gualano + gualano arquitectos
Parador Penitente / G+ Gualano Arquitectos Courtesy of gualano + gualano arquitectos
Parador Penitente / G+ Gualano Arquitectos Courtesy of gualano + gualano arquitectos
Parador Penitente / G+ Gualano Arquitectos Courtesy of gualano + gualano arquitectos
Parador Penitente / G+ Gualano Arquitectos Courtesy of gualano + gualano arquitectos
Parador Penitente / G+ Gualano Arquitectos Courtesy of gualano + gualano arquitectos
Parador Penitente / G+ Gualano Arquitectos Courtesy of gualano + gualano arquitectos
Parador Penitente / G+ Gualano Arquitectos Courtesy of gualano + gualano arquitectos
Parador Penitente / G+ Gualano Arquitectos Courtesy of gualano + gualano arquitectos
Parador Penitente / G+ Gualano Arquitectos Model
Parador Penitente / G+ Gualano Arquitectos Site Plan
Parador Penitente / G+ Gualano Arquitectos Inn Plan
Parador Penitente / G+ Gualano Arquitectos Services Plan

Parador Penitente / gualano + gualano arquitectos originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 23 Sep 2013.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?

Ibiray House / Oreggioni Prieto

Architects: Oreggioni Prieto
Location: Punta Carretas, Montevideo, Uruguay
Project Team: Lucho Oreggioni, Sonia Prieto, Fernanda Ríos
Project Area: 172 sqm
Project Year: 2010
Photographs: Leonardo Finotti

Client: Ernesto Ormaechea
Surface Area: Interior 172 sqm / Exterior 86 sqm
Construction Cost (2009): 1200 U$S/m2 Ints. 600 U$S/m2 Exts.
Interiors: Sonia Prieto, Fernanda Ríos
Lighting: Sonia Prieto, Fernanda Ríos
Plumbing: Jorge Goyres
Landscape: Julián Gago
Structures: Schinca Barreto arquitectos
Construction: MR construcciones. Arq. Claudio Ritorni
Woodwork: Carmidecor
Heating System: Losa Radiante Eléctrica Eurocable
Ironwork: Juan Grippi
Aluminum And Glass: Murara

From the architect. Project description by the architects.

Located in “La Isla”, a small stretch of strong impact on Punta Carretas residential neighborhood (Montevideo, Uruguay), where traditional houses of the early twentieth century without setbacks coexist with more recent houses setback from the sidewalk.

The house was built on the almost ruin of an old house without setbacks, on a site 140 m2. We kept a trace of the old building using the facade wall, so as to create continuity with the two boundaries. But much of the indoor environments are removed from the wall, taking advantage of the northern orientation facing the longer side of the property.

The facade sets a screen for privacy, designed on the ground floor with the rest of the original wall and on the upper level with a deciduous plant attached to a wire mesh, which generates seasonally changing conditions, and a variable image also according to the seasons and blooms.

The house was conceived as the total volume of “architecturally treated air”, with intertwined interior and exterior instances, with good orientation and oblique views. The project articulates certain traditional urban qualities of the neighborhood, with its status as contemporary piece.

The meager size of the property is mitigated through continuous and interconnected spaces with a certain programmatic ambiguity: living, dining-kitchen, barbecue, garage, deck and courtyards, corridor to deck and study and bathroom, etc..

It has two bedrooms a study and playroom. According to the client’s expectations, we worked the articulation of the relations between the grill and barbecue space, with the kitchen-dining room, the living room and play room. At the same time we took care of privacy for the two bedrooms, one on each level.

Casa Ibiray / Oreggioni Prieto © Leonardo Finotti
Casa Ibiray / Oreggioni Prieto © Leonardo Finotti
Casa Ibiray / Oreggioni Prieto © Leonardo Finotti
Casa Ibiray / Oreggioni Prieto © Leonardo Finotti
Casa Ibiray / Oreggioni Prieto © Leonardo Finotti
Casa Ibiray / Oreggioni Prieto © Leonardo Finotti
Casa Ibiray / Oreggioni Prieto © Leonardo Finotti
Casa Ibiray / Oreggioni Prieto © Leonardo Finotti
Casa Ibiray / Oreggioni Prieto © Leonardo Finotti
Casa Ibiray / Oreggioni Prieto © Leonardo Finotti
Casa Ibiray / Oreggioni Prieto Ground Floor Plan
Casa Ibiray / Oreggioni Prieto Upper Floor Plan
Casa Ibiray / Oreggioni Prieto Section 1
Casa Ibiray / Oreggioni Prieto Section 2
Casa Ibiray / Oreggioni Prieto Elevation
Casa Ibiray / Oreggioni Prieto Others

Ibiray House / Oreggioni Prieto originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 22 Sep 2013.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?

Marabajo / Campodonico

Architects: Campodonico
Location: La Pedrera 27004, Uruguay
Area: 415.0 sqm
Year: 2006
Photographs: Gustavo Sosa Pinilla, Nicolas Campodonico

From the architect. The project is located in La Pedrera, a small seashore town in Rocha, Uruguay. These four aggregated houses work with local themes, especially materials and forms of life, in order to elaborate them in relationship with site conditions.

The lot forms part of the old town, the first blocks in front of the ocean, 20 meters above sea level.  Good orientations, the natural slope of the terrain and the ocean views will coincide with an imaginary diagonal line cutting across the block. This is the principal argument for the majority of design decisions, whether for looking directly at the ocean or for hiding it to generate time and paths to rediscover it. The initial strategy consisted to elevate the living room and to locate the sleeping area underneath, taking advantage of the natural slope. With this decision, all the social areas of the house have clear views over the bay, and the dormitories relate to more intimate courtyards.

A series of operations stress the visuals towards the sea: An 11 degrees rotation of the house regarding the street, the diagonal of the window pane, the tension of the concrete cantilever and the roof slope. The articulation of courtyards, walls and staircases gives to the project an image of solidity. This image will change while we walk through the house. When we arrive to the terrace, on the open air, we are confronted with the sea below as the culmination of our path.

Marabajo / Campodonico © Gustavo Sosa Pinilla
Marabajo / Campodonico © Nicolas Campodonico
Marabajo / Campodonico © Gustavo Sosa Pinilla
Marabajo / Campodonico © Nicolas Campodonico
Marabajo / Campodonico © Nicolas Campodonico
Marabajo / Campodonico © Gustavo Sosa Pinilla
Marabajo / Campodonico © Gustavo Sosa Pinilla
Marabajo / Campodonico Floor Plan
Marabajo / Campodonico Floor Plan
Marabajo / Campodonico Floor Plan
Marabajo / Campodonico Site Plan
Marabajo / Campodonico Section
Marabajo / Campodonico Section
Marabajo / Campodonico Section
Marabajo / Campodonico Section
Marabajo / Campodonico Sketch
Marabajo / Campodonico Sketch

Marabajo / Campodonico originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 03 Sep 2013.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?