Posts

Housing Units in Salburúa / Roberto Ercilla Arquitectura

© Pedro Pegenaute

Architects: Roberto Ercilla Arquitectura
Location: Bulevar de Salburua, Vitoria-Gasteiz,
Design Team: Roberto Ercilla, Miguel Angel Campo
Project Year: 2009
Project Area: 27,715 sqm
Photographs: Pedro Pegenaute

Theproposed solution deals with the urban character of the closed block with acommon open space for the community –the inner patio-.

© Pedro Pegenaute

Toprovide an adequate scale to the project, the following is proposed:

© Pedro Pegenaute

Unitarytreatment of the outer façade by means of translucent glass cladding that”dematerializes” the strong presence of the closed block.ç

© Pedro Pegenaute

Regardingcomposition, the plans are grouped in twos, giving the façade a greater, lessfragmented scale.

© Pedro Pegenaute

The window model, represented in the sliding elements of the exterior façades, ismoved to the inner façade. A puzzle of grey-toned pieces is composed based onthis model, “pixelizing” the inner façade like a large mural.

© Pedro Pegenaute

Theincorporation of a large tree in this inner space allows the lighter areas ofthe puzzle to relate to its presence. Besides the large openings made onfaçades, the patio opens up on ground floor on the shorter sides, north andsouth. Stands over the car ramp provide the image of public space.

Plan

Theconstruction system of the cladding, before the glass façade, is made up ofcontinuous insulating cladding that guarantees the absence of thermal bridges.

Housing Units in Salburúa / Roberto Ercilla Arquitectura © Pedro Pegenaute
Housing Units in Salburúa / Roberto Ercilla Arquitectura © Pedro Pegenaute
Housing Units in Salburúa / Roberto Ercilla Arquitectura © Pedro Pegenaute
Housing Units in Salburúa / Roberto Ercilla Arquitectura © Pedro Pegenaute
Housing Units in Salburúa / Roberto Ercilla Arquitectura © Pedro Pegenaute
Housing Units in Salburúa / Roberto Ercilla Arquitectura © Pedro Pegenaute
Housing Units in Salburúa / Roberto Ercilla Arquitectura Plan 01
Housing Units in Salburúa / Roberto Ercilla Arquitectura Plan 02
Housing Units in Salburúa / Roberto Ercilla Arquitectura Section 01
Housing Units in Salburúa / Roberto Ercilla Arquitectura Section 02
Housing Units in Salburúa / Roberto Ercilla Arquitectura Diagram 01
Housing Units in Salburúa / Roberto Ercilla Arquitectura Detail 01

La Morena / M2arquitectura SCP

© José Hevia Blach

Architects: M2arquitectura SCP – Meritxell Lázaro & Mischa Essletzbichler
Location: , Tarragona, 
Completion: 2010
Photographs: José Hevia Blach

   

© José Hevia Blach

A ground with 43,00 m2 in the old town of La Morera del Montsant, closed with an almost tumbledown facade and three stone walls, is the place where we have fitted a weekend single family house. The house takes place in three different floors. The ground floor has a part on the same level as the street where we place the entrance and a small bath with laundry room; the other part is semi-underground with more height, where we place a multifunctional room with store rooms and cupboards.

The first floor has an only room for eating, cooking and living. The second floor has two bedrooms under asloping roof and a bathroom and fitting room under a flat roof. Due to the narrowness of the street and the existence of only one facade, we decided to cut the roof at the rear part, over the bathroom and the fitting room, giving them less height, to offer a better illumination and natural ventilation to the entirely house, which arrive to the other floors through the staircase of the second flight, which is designed for this proposal.

section

The staircase of this second flight is conceived with independent wooden steps hanged of vertical metallic profiles subjected between the first and second floor, working as partition element between the kitchen and the living and eating-room, like a filter, without closing the visuals of the spaces at all. In other hang, the staircase of the first flight is totally closed for thermal and visual isolation between the ground floor and the kitchen, eating and living room.

© José Hevia Blach

The predominant white color of the interior, the stone of the preexistent walls and the wooden floors give the house an agreeable and warm sensation.
La Morena / M2arquitectura SCP © José Hevia Blach
La Morena / M2arquitectura SCP © José Hevia Blach
La Morena / M2arquitectura SCP © José Hevia Blach
La Morena / M2arquitectura SCP © José Hevia Blach
La Morena / M2arquitectura SCP © José Hevia Blach
La Morena / M2arquitectura SCP © José Hevia Blach
La Morena / M2arquitectura SCP © José Hevia Blach
La Morena / M2arquitectura SCP © José Hevia Blach
1st floor plan 1st floor plan
2nd floor plan 2nd floor plan
lower floor plan lower floor plan
section section
site plan site plan

Teruel-zilla / Mi5 Arquitectos

Architects: Mi5 Arquitectos
Location: Plaza de Domingo Gascón, ,
Proyect Year: 2012
Project Area: 5000 sqm
Photographs: Miguel de Guzmán

 

© Miguel de Guzmán

Teruel’s underground, as thematic parks as Dinópolis want to spread, is full of discoveries that remind us the lost existence of a powerful life in the origins of the province. It’s surprising that we have to return to its deepness to try to reactivate it.

The decision of introducing a big volume of youth activities into the earth, that revitalizes and empowers Teruel’s activity, impulses the image which we work in the project. The public space and leisure center project takes a buried Godzilla’s expression: a telluric element of contemporary and pop expression.

The big buried volume pushes the earth surface till it brakes and produces a new urban topography. The visitants will settle this surface that becomes into a public square, and they will go down in between the stratums, being entertained by meeting activities, fun and sports. The new activities and their contemporary manifestation, make evident new ways of urban dialogue, especially in a city where history has taken up such an important space. It is the discovery of new possibilities of expression and in a daring appropriation of them, is where we consider that its potencial lies.

Teruel-zilla / Mi5 Arquitectos © Miguel de GuzmánTeruel-zilla / Mi5 Arquitectos © Miguel de GuzmánTeruel-zilla / Mi5 Arquitectos © Miguel de GuzmánTeruel-zilla / Mi5 Arquitectos © Miguel de GuzmánTeruel-zilla / Mi5 Arquitectos © Miguel de GuzmánTeruel-zilla / Mi5 Arquitectos © Miguel de GuzmánTeruel-zilla / Mi5 Arquitectos © Miguel de GuzmánTeruel-zilla / Mi5 Arquitectos © Miguel de GuzmánTeruel-zilla / Mi5 Arquitectos © Miguel de GuzmánTeruel-zilla / Mi5 Arquitectos © Miguel de GuzmánTeruel-zilla / Mi5 Arquitectos Plan 01Teruel-zilla / Mi5 Arquitectos Section 01Teruel-zilla / Mi5 Arquitectos Diagram 01Teruel-zilla / Mi5 Arquitectos Diagram 02

Update: Botín Center / Renzo Piano

A week ago we told you about the Botín Center, Renzo Piano’s first major project in . We also featured some preliminar models of the project and more information on this building, which will have the largest private foundation in invest over 150 million USD. We now have more official images, including some drawings and sketches. Check them out after the break.

Update: Botín Center / Renzo Piano (1) © Renzo PianoUpdate: Botín Center / Renzo Piano (5) planUpdate: Botín Center / Renzo Piano (3) sectionUpdate: Botín Center / Renzo Piano (4) elevationUpdate: Botín Center / Renzo Piano (2) exploded axonUpdate: Botín Center / Renzo Piano (6) sketch

Sant Antoni Sunday Market / Ravetllat Ribas Architects

© Adrià Goula

Architects: Ravetllat Ribas Architects
Location: Barcelona, Spain
Project Area: 1,917.95 sqm
Project Team: Pere Joan Ravetllat, Carme Ribas, Olga Schmid
Project Year: 2011
Photographs: Adrià Goula

© Adrià Goula

The relocation of Sant Antoni Sunday Market needed a site located near the old Market, which is nowadays being refurbished by our office. Only hosting a sales area one morning a week, it was needed to put in place reversible solutions that do not alter the space in its weekly configuration.

© Adrià Goula

These assumptions lead to consider the covering of the central road of Urgell Street, which is closed to traffic every Sunday and keeps its intensive traffic role the rest of the days. In order to safeguard the Sunday activity we covered the central area of the street with a light roof, supported by arcades on the sidewalks. The structure is permanent, but there is a partially retractable roof that can reduce its surface during weekdays and increase the coverage to the market stalls on Sundays.

© Adrià Goula

The structure is always situated above 4.50 meters in height, to respect the required gauge in this type of urban roads. Under the roof we provided a maintenance gateway containing the engines for retractable panels and projectors that enhance the lighting of the street, which can be replaced without interrupting the traffic.

Plan

Sant Antoni Sunday Market / Ravetllat Ribas Architects (7) © Adrià Goula
Sant Antoni Sunday Market / Ravetllat Ribas Architects (1) © Adrià Goula
Sant Antoni Sunday Market / Ravetllat Ribas Architects (2) © Adrià Goula
Sant Antoni Sunday Market / Ravetllat Ribas Architects (3) © Adrià Goula
Sant Antoni Sunday Market / Ravetllat Ribas Architects (4) © Adrià Goula
Sant Antoni Sunday Market / Ravetllat Ribas Architects (5) © Adrià Goula
Sant Antoni Sunday Market / Ravetllat Ribas Architects (6) © Adrià Goula
Sant Antoni Sunday Market / Ravetllat Ribas Architects (8) © Adrià Goula
Plan Plan
Section Section

‘Emptiness: The Potentials of Vacancy’ Summer School Session

The school of architecture at IE University and TU Graz is putting on an intensive 8-day studio-based design workshop that will be held in , from July 6-13. This year’s program, titled “Emptiness: The Potentials of Vacancy”, will deal with the consequences and opportunities that derive from the gross overbuilding of the past decade. After years of construction-fueled euphoria, we are now confronted with the after-effects: a city riddled with empty masses, incomplete plans, and urban spaces hastily conceived and neither fully constructed nor consolidated. The moment is challenging and profoundly liberating; it is a crisis that demands creativity and gives us license to invent. For more information, please visit here.