Posts

Colombo Mixed-Use Development / Safdie Architects

Courtesy of

Safdie Architects was recently selected to design a new mixed-use development in , Sri Lanka. The 69-storey mixed-use project will be the first for Moshe Safdie in Sri Lanka, and is expected to be the tallest residential building in when it is completed. The design includes expansive family and community space amenities such as community gardens, shared outdoor spaces within the upper levels of the building, and individual roof gardens or terraces for every residence, a hallmark of Safdie’s design philosophy to provide access to outdoor spaces in high density urban housing. More images and architects’ description after the break.

model 01

The 69-storey mixed-use development is in the city center and will face Beira Lake, with pedestrian accessible retail outlets at the ground level. The Colombo project draws on Safdie’s groundbreaking Habitat ’67 in Montreal. Since that time, Safdie Architects has continued to explore and build projects incorporating fractal-geometry surface patterns, dramatic stepping of the structure that results in a network of gardens open to the sky, and streets that interconnect and bridge community gardens in the air.

model 02

Colombo’s building form consists of two tower blocks, with one block leaning into the other vertical tower, which supports it. The overall form tapers towards the sky, so that even though it is quite a large building, it maintains a delicacy on the skyline. The structure is highly rationalized, affording cross-ventilation and multiple exposures in every residential unit. The towers are oriented to the movement of the sun and to maximize air flow in the tropical climate, as well as take advantage of 270-degree views of Beira Lake and the Indian Ocean.

At the ground level, an arcade of retail outlets on the west side facing Beira Lake sets the standard for future lakefront development along the planned pedestrian promenade. Restaurants on a mezzanine level overlook the promenade onto the Lake.

Pradeep Sureka, Director of Indocean Developers (Pvt) Ltd., whose company will build the towers, said “We are pleased to be working with Moshe Safdie on this project. It was of paramount importance to us that that architect we chose be an iconic, global figure with a list of commendable projects in his/her portfolio. We had no hesitation in deciding on Moshe Safdie. In particular, Safdie’s design for Marina Bay Sands integrated resort has become an immediately recognizable symbol of Singapore, and we are confident that he will do justice to the beautiful Beira Lake site.”

Architects: Safdie Architects
Location: Beira Lake, Colombo, Sri Lanka
Developer: Indocean Developers (Pvt) Ltd, a venture of Indian property group South City Projects (Kolkata) Pvt. Ltd
Project: High end, luxurious 69-storey residential tower with shopping, F&B outlets and entertainment
Land/Built-up Area: Two acres/close to 1.5 million sqft
Expected Starting Date: 2012
Expected Date of Completion: 2017

Colombo Mixed-Use Development (1) Courtesy of Safdie Architects
Colombo Mixed-Use Development (2) model 01
Colombo Mixed-Use Development (3) model 02

Appartment in Makrygianni / Hiboux ARCHITECTURE

Courtesy of Hiboux ARCHITECTURE

Architect: Hiboux ARCHITECTURE – Dimitris Theodoropoulos, Marianna Xyntaraki, Maria Tsigara
Location: Makrygianni District, ,
Project title: Appartment in Makrygianni district, Athens
Area: 140 sqm
Completion: 2011
Photographs: Viewport architectural images, Hiboux ARCHITECTURE

  

Courtesy of Hiboux ARCHITECTURE

The owner’s desire for a calm and visually clear interior landscape formed the starting point of this project. The first visit to the site took place while the building was still under construction. The space in question was long and rectangular, with two enclosed long sides and two sides completely open. This openness meant sweeping urban views over Athens penetrated deep into the space; it informed the entire design process. On one side stand Filopappou Hill, an assortment of typical Athenian apartment blocks and, moreover, the dark mass of the new Acropolis Museum sitting directly beneath a view to the Parthenon. On the other side lie the yards and backs of buildings, Syngrou Avenue and, in the distance, Mount Hymettus.

Courtesy of Hiboux ARCHITECTURE

It was decided that the flow through this rectangular space should not be blocked by the addition of interior or exterior walls. The openings at each end would remain clear from edge to edge through the use of large glass panes. The interior space was kept completely open plan, with no dividing walls, in order to enhance the expansive nature of the space.

Courtesy of Hiboux ARCHITECTURE

Inside the apartment, the views over the fragmented cityscape stand in contrast to the calm white interior landscape. Free-standing furniture “islands” in high-gloss white lacquer form passageways and spaces, but without boundaries. These clean rectangular blocks float on a white floor laid with large blocks of Ariston marble. Lacquer and glass sliding doors hidden in the islands and in the side-walls close off the main bedroom, shower, wardrobe, and guest room. The sliding of these doors redefines the space, revealing or concealing various functions from view.

section

Matte white-lacquered surfaces that lie parallel to the long sides of the space define two zones that house storage solutions, bathrooms, an office-cum-bar, a projection screen and library, a guest fold-down wall bed, and the kitchen. By hiding a majority of functions away behind the long side walls, and by using “islands” in the intervening space, the desired extreme open plan is achieved. The elements can be arranged so that nothing blocks free movement through the space, or to create three distinct zones. The sofa, dining table and bed are the only pieces of furniture in plain sight.

The dark grey ceiling acts as the backdrop to the “skyline” created by the dominant white forms in the space. The dark colour means the ceiling recedes from sight, and undermines the notion of a white box.

Office Refurbishment / hiboux Architecture Courtesy of Hiboux Architecture
Office Refurbishment / hiboux Architecture Courtesy of hiboux Architecture
Office Refurbishment / hiboux Architecture Courtesy of Hiboux Architecture
Office Refurbishment / hiboux Architecture Courtesy of Hiboux Architecture
Office Refurbishment / hiboux Architecture Courtesy of Hiboux Architecture
Office Refurbishment / hiboux Architecture Courtesy of hiboux Architecture
Office Refurbishment / hiboux Architecture Courtesy of hiboux Architecture
Office Refurbishment / hiboux Architecture Courtesy of Hiboux Architecture
Office Refurbishment / hiboux Architecture Courtesy of Hiboux Architecture
Office Refurbishment / hiboux Architecture Courtesy of Hiboux Architecture
Office Refurbishment / hiboux Architecture Courtesy of Hiboux Architecture
Office Refurbishment / hiboux Architecture Courtesy of Hiboux Architecture
Office Refurbishment / hiboux Architecture Courtesy of Hiboux Architecture
Office Refurbishment / hiboux Architecture Courtesy of Hiboux Architecture
Office Refurbishment / hiboux Architecture Courtesy of Hiboux Architecture
Office Refurbishment / hiboux Architecture Courtesy of Hiboux Architecture
Office Refurbishment / hiboux Architecture Courtesy of Hiboux Architecture
Office Refurbishment / hiboux Architecture Courtesy of Hiboux Architecture
Office Refurbishment / hiboux Architecture Courtesy of Hiboux Architecture
Office Refurbishment / hiboux Architecture Courtesy of Hiboux Architecture
Office Refurbishment / hiboux Architecture Courtesy of Hiboux Architecture
plan plan
section section
sketches sketches

iQuarter / Cartwright Pickard Architects

Architects: Cartwright Pickard Architects
Location: Sheffield,
Year: 2009
Area: 94,000 sqm
Photographs: Courtesy of Cartwright Pickard Architects

  

 

This mixed use scheme provides residential, retail and office accommodation, revitalising a key riverside site in Sheffield. The brownfield site, which faces the River Don, was previously used for retail and warehousing.

The scheme, is housed in a landmark 16-storey tower, two five-storey apartment buildings and the converted Grade II listed Castle House. The scheme also includes a new riverside walkway, landscaped public space at the centre of the site, and the restoration of the ‘crucible stack’ – a historically significant listed monument.

123 one and two-bed apartments are arranged around a landscaped courtyard. A restaurant is located in the base of the spectacular fully glazed tower, and the apartments above have the benefit of a communal roof terrace space. The three-storey brick-built Castle House has been retained and converted into offices with a café bar and restaurant on the ground floor.

The materials palette of high quality brick, glass and zinc claddings was selected for ease of maintenance, longevity, and to contrast with the rich colours of the adjacent nineteenth century listed buildings. At the base of the tower the uninterrupted 3 storey glazed restaurant/bar adds animation at street level.

iQuarter / Cartwright Pickard Architects Courtesy of Cartwright Pickard ArchitectsiQuarter / Cartwright Pickard Architects Courtesy of Cartwright Pickard ArchitectsiQuarter / Cartwright Pickard Architects Courtesy of Cartwright Pickard ArchitectsiQuarter / Cartwright Pickard Architects Courtesy of Cartwright Pickard ArchitectsiQuarter / Cartwright Pickard Architects Courtesy of Cartwright Pickard ArchitectsiQuarter / Cartwright Pickard Architects Courtesy of Cartwright Pickard ArchitectsiQuarter / Cartwright Pickard Architects Courtesy of Cartwright Pickard ArchitectsiQuarter / Cartwright Pickard Architects Courtesy of Cartwright Pickard ArchitectsiQuarter / Cartwright Pickard Architects Courtesy of Cartwright Pickard Architects1st floor plan 1st floor planfloor plan floor planground floor plan ground floor planelevation 01 elevation 01elevation 02 elevation 02

Writhing Tower / LYCS Architecture

Writhing Tower, designed by LYCS Architecture, is a sky condo for one of the most beautiful residential zones in Lima. The proposal is for a global architectural competition initiated by ARQUIA, an international development firm interested in commissioning architecture as art. Each unit is rotated 45 degrees to create a cruciform shape in plan and the appearance of a linear hinged volume. It enables each unit to have uninterrupted views to both the public park in front of the site, and the ocean to the rear of the site. More images and architects’ description after the break.

Additionally, each unit has blocked views to the unit above and below it, so as to create extra privacy. Each unit is a two-story townhouse, with a terrace for a garden with trees, and a pool with a deck. Due to the uniqueness of the geometric play in the overall tower form, each terrace is able to receive the tropical sunshine and breeze. The metal hypar that connects the second floor plate to the underside of the unit above projects the user’s view out from the structure due to the way that the smooth surface blends the two box geometries. Consequently, the hinged volume takes on the appearance of being twisted from unit to unit, up the structure. A mesh triangle is added to provide additional sun protection and synthetic connection to the hypar form.

The project is an experimentation of contemporary design tendencies, henceforth standing out for its uniqueness in regards to the traditional or substandard urban tissue of Lima, .

Architects: LYCS Architecture
Location: Lima, Peru
Design Team: Hao Ruan, Devin Jernigan, Vedrana Puhalo, Max Peterschmidt
Project Area: 9507M²
Date: March, 2012

Writhing Tower (1) Courtesy of LYCS ArchitectureWrithing Tower (2) Courtesy of LYCS ArchitectureWrithing Tower (3) Courtesy of LYCS ArchitectureWrithing Tower (4) model 01Writhing Tower (5) model 02Writhing Tower (6) model 03Writhing Tower (7) model 04Writhing Tower (8) model 05Writhing Tower (9) plansWrithing Tower (10) plans and sectionsWrithing Tower (11) diagram