Posts

iQuarter / Cartwright Pickard Architects

Architects: Cartwright Pickard Architects
Location: Sheffield,
Year: 2009
Area: 94,000 sqm
Photographs: Courtesy of Cartwright Pickard Architects

  

 

This mixed use scheme provides residential, retail and office accommodation, revitalising a key riverside site in Sheffield. The brownfield site, which faces the River Don, was previously used for retail and warehousing.

The scheme, is housed in a landmark 16-storey tower, two five-storey apartment buildings and the converted Grade II listed Castle House. The scheme also includes a new riverside walkway, landscaped public space at the centre of the site, and the restoration of the ‘crucible stack’ – a historically significant listed monument.

123 one and two-bed apartments are arranged around a landscaped courtyard. A restaurant is located in the base of the spectacular fully glazed tower, and the apartments above have the benefit of a communal roof terrace space. The three-storey brick-built Castle House has been retained and converted into offices with a café bar and restaurant on the ground floor.

The materials palette of high quality brick, glass and zinc claddings was selected for ease of maintenance, longevity, and to contrast with the rich colours of the adjacent nineteenth century listed buildings. At the base of the tower the uninterrupted 3 storey glazed restaurant/bar adds animation at street level.

iQuarter / Cartwright Pickard Architects Courtesy of Cartwright Pickard ArchitectsiQuarter / Cartwright Pickard Architects Courtesy of Cartwright Pickard ArchitectsiQuarter / Cartwright Pickard Architects Courtesy of Cartwright Pickard ArchitectsiQuarter / Cartwright Pickard Architects Courtesy of Cartwright Pickard ArchitectsiQuarter / Cartwright Pickard Architects Courtesy of Cartwright Pickard ArchitectsiQuarter / Cartwright Pickard Architects Courtesy of Cartwright Pickard ArchitectsiQuarter / Cartwright Pickard Architects Courtesy of Cartwright Pickard ArchitectsiQuarter / Cartwright Pickard Architects Courtesy of Cartwright Pickard ArchitectsiQuarter / Cartwright Pickard Architects Courtesy of Cartwright Pickard Architects1st floor plan 1st floor planfloor plan floor planground floor plan ground floor planelevation 01 elevation 01elevation 02 elevation 02

S-AR Workshop / S-AR stacion-ARquitectura

© Ana Cecilia Garza Villarreal

Architects: S-AR stación-ARquitectura
Location: ,
Project Team: César Augusto Guerrero Rodríguez, Ana Cecilia Garza Villarreal, María Sevilla Gómez, Carlos Raúl Flores Leal
Client: S-AR
Project Area: 100 sqm
Completion: 2011
Photographs: Ana Cecilia Garza Villarreal 

 

© Ana Cecilia Garza Villarreal

Placed on the back part of a terrain, a volume is partially buried leaving the visual depth of the existing backyard free, becoming an extension of it. This volume accommodates two working areas. A service module that contains a bathroom, a storage room and a cleaning area divides them. A manual skylight ventilates the module.

© Ana Cecilia Garza Villarreal

A sequence of longitudinal skylights brings zenith natural light to the interior of the volume. The interior space is related on its both ends with two yards. One is used as the main access to the workshop with a stair made out of steel and paving stone. The other is placed aside a meeting room in the back part of the project providing light and crossed ventilation.

© Ana Cecilia Garza Villarreal

One side of the project is furnished, and the other one holds the models of the projects developed in the workshop. So when walking through the space one is flanked all the time with these projects. These models bases were originally made with MDF wood. Now all the space is spread with this material. Doors, furniture and worktables are made of this material, generating a unitary language among the objects and the workshop products.

© Ana Cecilia Garza Villarreal

The perimeter structure consists on a retaining wall of reinforced concrete with “U” shape. It holds an intern system of concrete block walls and a metallic cover. Buried double walls in the longitudinal side conform the drain system for rainwater. It also drains the gain water of the adjacent terrain. The water is collected in tanks placed under the patios and is used to irrigate the existing vegetation.

© Ana Cecilia Garza Villarreal

The nature of the materials was left exposed; witch allows the clear observation of the constructive system from inside the building. The ironwork was handmade, so are the handles and the locks of the metallic frames of the glass doors. These are placed over the ironwork fixed with structural adhesive tape and structural silicone from the outside. This avoids the exposure of the iron, reducing its maintenance.

© Ana Cecilia Garza Villarreal

The access to the roof is made by a metallic sailor stair witch make possible the maintenance of the climate machines placed inside a recycled wooden box. Some old trees from the nearby landscape invade the space of the workshop. The transparent skylights and windows make a great connection with them. The disposition achieves the shade of the trees and the neighbor’s wall reducing the use of air conditioner.

section 01

The architecture of the project is synthetic, reductive on its elements, economic and honest in the materials. But at the same time precise and elegant on its use and collocation.

S-AR Workshop / S-AR stacion-ARquitectura © Ana Cecilia Garza Villarreal
S-AR Workshop / S-AR stacion-ARquitectura © Ana Cecilia Garza Villarreal
S-AR Workshop / S-AR stacion-ARquitectura © Ana Cecilia Garza Villarreal
S-AR Workshop / S-AR stacion-ARquitectura © Ana Cecilia Garza Villarreal
S-AR Workshop / S-AR stacion-ARquitectura © Ana Cecilia Garza Villarreal
S-AR Workshop / S-AR stacion-ARquitectura © Ana Cecilia Garza Villarreal
S-AR Workshop / S-AR stacion-ARquitectura © Ana Cecilia Garza Villarreal
S-AR Workshop / S-AR stacion-ARquitectura © Ana Cecilia Garza Villarreal
S-AR Workshop / S-AR stacion-ARquitectura © Ana Cecilia Garza Villarreal
S-AR Workshop / S-AR stacion-ARquitectura © Ana Cecilia Garza Villarreal
S-AR Workshop / S-AR stacion-ARquitectura © Ana Cecilia Garza Villarreal
S-AR Workshop / S-AR stacion-ARquitectura © Ana Cecilia Garza Villarreal
S-AR Workshop / S-AR stacion-ARquitectura © Ana Cecilia Garza Villarreal
S-AR Workshop / S-AR stacion-ARquitectura © Ana Cecilia Garza Villarreal
S-AR Workshop / S-AR stacion-ARquitectura © Ana Cecilia Garza Villarreal
S-AR Workshop / S-AR stacion-ARquitectura © Ana Cecilia Garza Villarreal
S-AR Workshop / S-AR stacion-ARquitectura © Ana Cecilia Garza Villarreal
S-AR Workshop / S-AR stacion-ARquitectura © Ana Cecilia Garza Villarreal
axonometric axonometric
elevation elevation
model 01 model 01
model 02 model 02
model 03 model 03
plan plan
section 01 section 01
section 02 section 02
section 03 section 03
section 04 section 04