Posts

Museum of Medical History and Innovation / Leers Weinzapfel Associates Architects

© Anton Grassl/Esto

Architects: Leers Weinzapfel Associates Architects, Inc
Location: Boston, Massachusetts,
Principal in Charge: Jane H. Weinzapfel, FAIA
Project Manager: Winifred A. Stopps, Senior Assoc. AIA LEED AP
Project Architect: Alan Christ, AIA LEED AP
Design Architect: Tom Chung, Senior Assoc., AIA LEED AP
Project Team: Kevin Bell AIA, Susan Crowe Knight, Laura Duncan, Shih-Min Hsu AIA, Hannah Jackson RA, Irene Kang AIA LEED AP, Matt Petrie AIA, Jared Ramsdell, Marley Wright RA
Project Area: 12,270 sqm
Project Year: 2012
Photographs: Anton Grassl/Esto

© Anton Grassl/Esto

Leers Weinzapfel Associates’ Paul S. Russell MD Museum of Medical History and Innovation at Boston’s Massachusetts General Hospital (MGH) is now open to the public. Located on a prominent site at the entry to the hospital’s downtown campus, this freestanding, purpose-built hospital museum is the first of its kind in the United States. Reflecting MGH’s achievements, culture, and place in the community, it showcases the evolution of medicine and surgery at the hospital and the innovative science and research behind it.

© Anton Grassl/Esto

The museum is an 8,000-square-foot gateway to a large ensemble of complementary MGH buildings. Representing the “human face” of the hospital complex, this two-story structure with a third level rooftop garden is a literal and symbolic hub with amenities that attract patients, researchers, interns, faculty, staff, and visitors alike. Its gleaming, high-performance, copper exterior enclosure is durable, maintenance-free, and recyclable. Copper-colored fritted glazing provides strong insulation yet allows natural daylight to penetrate the building.

© Anton Grassl/Esto

The dynamic and flexible interior and exterior spaces within are designed to adapt to changing technology, exhibits, and functions, enhancing the user experience. Reception and orientation space, core and changing exhibition galleries, media and theater space, a hands-on learning and simulation lab, and adjunct support spaces are housed on its two floors.

© Anton Grassl/Esto

Sustainability features permeate the building’s design. The copper exterior is made from 80 to 95 percent recycled content. An occupiable green roof and pervious site paving and planting absorb storm water and reduce the heat island effect. The museum’s two interior spaces interconnect to reduce heating loads, cooling loads, and artificial lighting. Meticulous site lighting design employs cutoff luminaires to minimize night sky light trespass while ensuring adequate safety and security lighting.

© Anton Grassl/Esto

“The Russell Museum is a symbol of the hospital’s educational mission. It is designed to be a cultural and educational portal,” says Peter Slavin, MD, president of Massachusetts General Hospital. “Through the lens of the MGH, the museum aims to tell the story of the evolution of medicine and the innovations under way today that will shape the practice of medicine in the future. This museum also stands as a distinctive front door to MGH, welcoming patients, families, staff, and the community and the public to come in, learn, be inspired, and enjoy.”

plan01

Museum of Medical History and Innovation / Leers Weinzapfel Associates Architects (10) © Anton Grassl/Esto
Museum of Medical History and Innovation / Leers Weinzapfel Associates Architects (1) © Anton Grassl/Esto
Museum of Medical History and Innovation / Leers Weinzapfel Associates Architects (2) © Anton Grassl/Esto
Museum of Medical History and Innovation / Leers Weinzapfel Associates Architects (3) © Anton Grassl/Esto
Museum of Medical History and Innovation / Leers Weinzapfel Associates Architects (4) © Anton Grassl/Esto
Museum of Medical History and Innovation / Leers Weinzapfel Associates Architects (5) © Anton Grassl/Esto
Museum of Medical History and Innovation / Leers Weinzapfel Associates Architects (6) © Anton Grassl/Esto
Museum of Medical History and Innovation / Leers Weinzapfel Associates Architects (7) © Anton Grassl/Esto
Museum of Medical History and Innovation / Leers Weinzapfel Associates Architects (8) © Anton Grassl/Esto
Museum of Medical History and Innovation / Leers Weinzapfel Associates Architects (9) © Anton Grassl/Esto
Plan plan01
Plan plan02
Plan plan03
Plan plan04
Section section

Update: Botín Center / Renzo Piano

A week ago we told you about the Botín Center, Renzo Piano’s first major project in . We also featured some preliminar models of the project and more information on this building, which will have the largest private foundation in invest over 150 million USD. We now have more official images, including some drawings and sketches. Check them out after the break.

Update: Botín Center / Renzo Piano (1) © Renzo PianoUpdate: Botín Center / Renzo Piano (5) planUpdate: Botín Center / Renzo Piano (3) sectionUpdate: Botín Center / Renzo Piano (4) elevationUpdate: Botín Center / Renzo Piano (2) exploded axonUpdate: Botín Center / Renzo Piano (6) sketch

Oct Design Museum / Studio Pei-Zhu

Courtesy of

Architects: Studio Pei-Zhu
Location: Shenzhen,
Principal Architect: Pei Zhu
Design Team: Xiaoming Zeng, Fan He, Jun Ke, Chongxia Jiao, Xiao Yin, Si Li
Structure Consultant: Xueyi Fu
Completion: 2011
Area: 5,000 sqm
Photographs: Courtesy of Studio Pei-Zhu

  

Courtesy of Studio Pei-Zhu

The inspiration for the project comes from both the location being close to the bay and from the needs of the program, a surreal space for design exhibitions. The Oct design museum focuses mainly on fashion shows, product design, and conceptual automotive shows. The goal was to create a space that is surreal to the subject matter but also transcendental in surrounding and feeling. The design of the interior relies on a continuous white curving surface that casts no shadows and has no depth.

Courtesy of Studio Pei-Zhu

The result is a surreal borderless space that seems to go on into the infinite, similar to the feeling of a James Turrell installation. The effect is like being in a cloudor dense fog. The building becomes a blank surreal background, with only small triangular windows scattered randomly, as if they were birds in flight. Typically an automobile looks very heavy but in this limitless space it becomes weightless, letting its curves, shadows, and intense colors become the focal point of the show. The first floor of the building holds the entry lobby and café, while the second and third is mainly exhibition space. Storage space is spread out evenly through the floors, with movable walls allow the exhibition spaces to be very flexible in scale and function.

Courtesy of Studio Pei-Zhu

The exterior form of the building is a direct reflection of the continuous curving space inside. The smooth organic form has a similar surreal yet transcendental effect when seen outside in its urban setting. Set into its landscape, the building’s form seems to float above the ground, as if it was not from this planet. Being 300 meters from the ocean, we took inspiration in the smooth stones found along the beach. It is like a purely smooth stone castin to a no verly saturate durban setting.

Publication material via v2com

Oct Design Museum / Studio Pei-Zhu Courtesy of Studio Pei-Zhu
Oct Design Museum / Studio Pei-Zhu Courtesy of Studio Pei-Zhu
Oct Design Museum / Studio Pei-Zhu Courtesy of Studio Pei-Zhu
Oct Design Museum / Studio Pei-Zhu Courtesy of Studio Pei-Zhu
Oct Design Museum / Studio Pei-Zhu Courtesy of Studio Pei-Zhu
Oct Design Museum / Studio Pei-Zhu Courtesy of Studio Pei-Zhu
Oct Design Museum / Studio Pei-Zhu Courtesy of Studio Pei-Zhu
Oct Design Museum / Studio Pei-Zhu Courtesy of Studio Pei-Zhu
Oct Design Museum / Studio Pei-Zhu Courtesy of Studio Pei-Zhu
Oct Design Museum / Studio Pei-Zhu Courtesy of Studio Pei-Zhu
Oct Design Museum / Studio Pei-Zhu Courtesy of Studio Pei-Zhu
Oct Design Museum / Studio Pei-Zhu Courtesy of Studio Pei-Zhu