Posts

Re-Thinking Shanghai Proposal / Vinícius Philot, Fabiano Ravaglia and Gibran Duarte

In their proposal for the Re-thinking Shanghai competition, Vinícius Philot, Fabiano Ravaglia, and Gibran Duarte aims at transforming the big metropolis through biological methamorphosis. In their “Let’s paint Shanghai with fireflies” design, they give thought to the question, How could we make Shanghai, an already trend setting city within Asian and global scenario, also a reference for urban sustainable growth? The firefly system will be a sub-effect of a new way of thinking the public space. More images and architects’ description after the break.

Living in a huge city as shanghai has never been easy and probably will never be. Big metropolis tend to be cruel with its inhabitants, offering enormous distances to be transposed, crowded places and other difficulties we are so used to face in a daily basis. Suhzhou creek has a central paper on Shanghai`s urban dynamics and has been a spot for Chinese government`s public interventions in the last decades, mostly near the intersection with Huangpu River with Pudong`s stunning and emblematic skyline.

There have been efforts towards water purification, creation of public spaces and urban spots such as art districts and shopping areas. However, we want to address Suhzhou as a wider zone: the one connection central, downtown Shanghai to other peripheral areas.

In a macro scale, modules will be combined identifying special needs along each section of the creek:

Module 0 – Flow – creekside firefly farm and parks;
Module 1 – Social -circle benches;
Module 2 – Covered – tiled topography, smart roofing;
Module 3 – Proménade – algorithmic archways;
Module 4 – Day – museums, libraries, gardens;
Module 5 – Night – restaurants, pubs, night clubs;
Module 6 – Mixed – sports centers, arts centers, bike parking lots, subway and train stations.

Bright city lights, usually cast by skyscrapers and neon signs, will now have a different meaning, creating beautiful landscapes and being used combined with museums, art and sports centers, night clubs and many other urban hardware. Suzhou shall have its role revisited and reinvented.

Architects: Vinícius Philot, Fabiano Ravaglia and Gibran Duarte
Location: Shanghai,
Collaborator: Priscila Inacio
Project Status: Concept
Project Year: 2012

Re-Thinking Shanghai Proposal (1) Courtesy of Vinícius Philot, Fabiano Ravaglia and Gibran DuarteRe-Thinking Shanghai Proposal (2) Courtesy of Vinícius Philot, Fabiano Ravaglia and Gibran DuarteRe-Thinking Shanghai Proposal (3) Courtesy of Vinícius Philot, Fabiano Ravaglia and Gibran DuarteRe-Thinking Shanghai Proposal (4) Courtesy of Vinícius Philot, Fabiano Ravaglia and Gibran DuarteRe-Thinking Shanghai Proposal (5) Courtesy of Vinícius Philot, Fabiano Ravaglia and Gibran DuarteRe-Thinking Shanghai Proposal (6) Courtesy of Vinícius Philot, Fabiano Ravaglia and Gibran DuarteRe-Thinking Shanghai Proposal (7) Courtesy of Vinícius Philot, Fabiano Ravaglia and Gibran DuarteRe-Thinking Shanghai Proposal (8) planRe-Thinking Shanghai Proposal (9) scheme diagram 01Re-Thinking Shanghai Proposal (10) scheme diagram 02Re-Thinking Shanghai Proposal (11) competition board 01Re-Thinking Shanghai Proposal (12) competition board 02

Kel?ský Javorník Observatory / Mimosa Architekti

The second prize winning design proposal for the observatory on the top of Kelcsky Javornik takes advantage of its unique location in a hilly area located north of Zlin, . The landscape difference between the highland of Wallachia on one side and the flat land of Haná region on the other side was taken as the main principle of the design by Mimosa Architekti. The view is strictly directed to one side as visitors go up the structure giving the chance to view Haná‘s characteristic landscape on north or Wallachia on south. More images and architects’ description after the break.

The location is nowadays known mainly for its monuments and the beauty of the nature. Some of these monuments dates back to the period of Great Moravia (9th century). The main historical district is located on the top of Saint Hostyn hill where the basilica of the assumption of the virgin, calvary of Dušan Jurkovi? and the chapel of St. John are situated. The location of this center creates the start point on the main path crossing the Hostyn hills.A little bit aside, situated on the north end of Hostyn hills, the ridge creates clearly defined border between Wallachia in Hostyn hills and the flat land of Haná region. The highest point of this ridge and the highest peak of whole Hostyn hills is called Kelcsky Javornik.

On the top deck of the tower the division disappears and the view unites into 360 degrees unobstructed view to the surroundings. The form of the tower follows this principle. The structure is made of timber with coated facades rendered with wooden lamelas. The skin creates a gradient with both increasing or decreasing density of lamelas. From completely open on the bottom to the fully closed sides on the top of the tower, the opacity of the facade helps to direct the view to Wallachia or Haná.

The structural principle till the height of 21,6 m is based on combination of vertical and horizontal elements together with diagonal staircases which in total works as a vertical truss. Top two floors above 21,6m are built as simple frame structure.

Architects: Mimosa Architekti
Location: Zlín, Czech Republic
Project Team: Pavel Matyska, Jana Zoubková, Petr Morá?ek, Kate?ina Fryzelková
Collaboration: Statikon solutions Ltd., Ing. Michal Kupka
Client: Podhostynsky mikroregion
Date: May 2012
Award: Shared 2nd prize (First prize was not awarded)

Kel?ský Javorník Observatory (1) Courtesy of Mimosa ArchitektiKel?ský Javorník Observatory (2) Courtesy of Mimosa ArchitektiKel?ský Javorník Observatory (3) Courtesy of Mimosa ArchitektiKel?ský Javorník Observatory (4) locationKel?ský Javorník Observatory (5) plans 01Kel?ský Javorník Observatory (6) plans 02Kel?ský Javorník Observatory (7) elevationsKel?ský Javorník Observatory (8) section 01Kel?ský Javorník Observatory (9) section 02Kel?ský Javorník Observatory (10) axonometricKel?ský Javorník Observatory (11) scheme diagram

New Maggie’s Cancer Care Centre / Steven Holl + Norman Foster

Holl and Foster's Maggie's centre scheme will replace an empty 1960s office building at Barts

The new design for a Maggie’s Cancer Care Centre will be created by the collaboration of well-known architects, Steven Holl and Norman Foster. The project, which will specialize in cancer care facilities and treatment, will replace the current St Barts hospital in , which is located in central London.