Posts

In Progress: Faculty of Law and Political Sci?es of Turin / comunicarch

Courtesy of comunicarch

Architects: comunicarch
Location: ,
Design Group: MAIRE Engineering (agent), Foster and Partners, Ltd. ICIS, Giugiaro, Arch CAMERANA Benedict, Studio Ass Mellano, Buonomo Vigil Studio, Studio Ass CO.PA.CO, Prof. G. Garzino, Studio A. Lazzerini, M. Arch Luciani, Prof. Ing Ossola, POLIEDRA S.P.A. and TEKSYSTEM
New building gross area: 36,232 sqm.
Photographs: Courtesy of comunicarch

   

Courtesy of comunicarch

Opening with the academic year 2012-13, the new seat of the Faculty of Law and Political Sciences of Turin completes the campus that the University of Turin is building as part of a complex program of reorganization of its offices that, started in late nineties, included the moving of the faculties in new structures on abandoned Italgas areas along the river Dora.

Courtesy of comunicarch

The new buildings, overlooking the river, are the result of an international design competition launched in 2003 by the University. Winner was the group composed of Fiat Engineering (now Tecnimont), Foster & Partners, ICIS, Benedetto Camerana, Mellano Associati and Giugiaro Architettura, who were able to reinterpret the pavilions distribution imposed by the Preliminary design document proposing a block solution, broken and relieved by open passages and walkways, with the strong architectural element of the undulating roof.

Courtesy of comunicarch

Following the triangular lot, the new buildings are functionally divided into two sections: one dedicated to teaching, with classrooms and departments that face the residences and gasometers, and one for the library (with bar and language labs on the ground floor and spaces for studying room on the first floor) along the river. All five blocks are distributed into five-storey buildings (with parking and technical rooms in the basement and a covered flat roof) distributed around a circular plaza, with a total of 36,232 new square feet.

Courtesy of comunicarch

The complex is a strong personality presence in a changing part of the city, largely due to the characteristics of its envelope, made of sinuous glass and metal façades and a continuous canvas roof.

Norman Foster trademark, the free façades are characterized by curvilinear shape. Scanned horizontally by a succession of glass and corrugated metal string courses, they have been developed ad hoc on a design by Foster and produced by the Italian Focchi spa (Poggio Berni, Rimini), specialized in architectural façades system.

Courtesy of comunicarch

The roof based on a complex three-dimensional structure of metal lattice, is the characteristic element. Realized by Stalbau Pichler, is composed of a series of arches to stand bolted and connected together by an impressive edge beam (necessary to counteract the strong “shot” from the tension generated along the perimeter of the sheets) and by rods secondary connections and bracing.

Courtesy of comunicarch

The Teflon coated glass fiber membrane (Dupont), chosen for its high mechanical characteristics and chemical stability, has been produced by Canobbio with elements that cover a span each and are provided with a heat-sealed edging, which contains the metal elements of anchor and tension.

1st floor plan

With volumes and proportions dimensioned on the urban scale (direct reference to the circular nearby square Santa Giulia), the new campus, set on North American models, is a porous body whose open spaces are usable not only by students but also by population of a neighborhood that just the new development, an element of urban regeneration, is helping to revitalize, together with the neighboring industrial areas in the process of recovery (between operations concluded, just past the Dora, the showings and the transformation of the former knitwear factory Hosiery Basic Village in Turin Baietto Battiato former Black and Ceat and structures of the former Tobler, respectively, in which Alberto and Vittorio Neirotti Rolla and study Cucchiarati have obtained new residential space).

In Progress Faculty of Law and Political Sci?es of Turin  comunicarch Courtesy of comunicarch
In Progress Faculty of Law and Political Sci?es of Turin  comunicarch Courtesy of comunicarch
In Progress Faculty of Law and Political Sci?es of Turin  comunicarch Courtesy of comunicarch
In Progress Faculty of Law and Political Sci?es of Turin  comunicarch Courtesy of comunicarch
In Progress Faculty of Law and Political Sci?es of Turin  comunicarch Courtesy of comunicarch
In Progress Faculty of Law and Political Sci?es of Turin  comunicarch Courtesy of comunicarch
In Progress Faculty of Law and Political Sci?es of Turin  comunicarch Courtesy of comunicarch
In Progress Faculty of Law and Political Sci?es of Turin  comunicarch Courtesy of comunicarch
In Progress Faculty of Law and Political Sci?es of Turin  comunicarch Courtesy of comunicarch
In Progress Faculty of Law and Political Sci?es of Turin  comunicarch Courtesy of comunicarch
In Progress Faculty of Law and Political Sci?es of Turin  comunicarch Courtesy of comunicarch
In Progress Faculty of Law and Political Sci?es of Turin  comunicarch Courtesy of comunicarch
In Progress Faculty of Law and Political Sci?es of Turin  comunicarch Courtesy of comunicarch
In Progress Faculty of Law and Political Sci?es of Turin  comunicarch Courtesy of comunicarch
In Progress Faculty of Law and Political Sci?es of Turin  comunicarch Courtesy of comunicarch
In Progress Faculty of Law and Political Sci?es of Turin  comunicarch Courtesy of comunicarch
In Progress Faculty of Law and Political Sci?es of Turin  comunicarch Courtesy of comunicarch
In Progress Faculty of Law and Political Sci?es of Turin  comunicarch Courtesy of comunicarch
In Progress Faculty of Law and Political Sci?es of Turin  comunicarch Courtesy of comunicarch
1st floor plan 1st floor plan
2nd floor plan 2nd floor plan
3rd floor plan 3rd floor plan
ground floor plan ground floor plan
site plan site plan

Solar House / studio Albori

Courtesy of

Architects: studio Albori
Location: Vens (Val d’Aosta),
Project Team: Emanuele Almagioni, Giacomo Borella, Francesca Riva
Project Area: 83 sqm
Project Year: 2011
Photographs: Courtesy of studio Albori

Section

The project originates from the stunning view offered by the site and the particular generosity of its exposition to the sun. The house is situated at 1750 metres above sea level, in Valle d’Aosta, behind the small village of Vens, facing an arc of mountains stretching from Monte Emilius to the massif of Gran Paradiso and Grivola. The wooden frame which constitutes the weight-bearing structure is visible on the south façade – which all the internal rooms look onto – consisting in the main of windows and is open to the sun and the landscape, while it is completed with a wooden casing with robust isolation on the other sides.

Solar energy is used here in three different ways: direct accumulation through the windows on the south façade, stored and released slowly by the mineral salts contained in the PCM (Phase Change Material) panes which complete the façade, transformed into electricity by the photovoltaic panels placed on the roof. The only other source of energy used by the house is the wood for the cooking stove, situated on the ground floor.

Courtesy of studio Albori

The wood used in the structure and on the façades is local larch, which is untreated and unpainted.

Solar House / studio Albori (5) Courtesy of studio Albori
Solar House / studio Albori (1) Courtesy of studio Albori
Solar House / studio Albori (8) Courtesy of studio Albori
Solar House / studio Albori (7) Courtesy of studio Albori
Solar House / studio Albori (2) Courtesy of studio Albori
Solar House / studio Albori (3) Courtesy of studio Albori
Solar House / studio Albori (4) Courtesy of studio Albori
Solar House / studio Albori (6) Courtesy of studio Albori
Solar House / studio Albori (9) Courtesy of studio Albori
Plan Plan
Elevation Elevation
Section Section
Diagram Diagram
Detail Detail

Ferrari Operational Headquarters and Research Centre / Studio Fuksas

Architects: Studio Fuksas – Massimiliano and Doriana Fuksas
Interior Design: Fuksas Design
Location: Maranello, , Italy
Client: Ferrari SpA
Area: 17,000 sq. m.
Project Year: 2001-2004
Photographs: Maurizio Marcato

 

This project from Studio Fuksas for the Ferrari Operational Headquarters and Research Center is located at the heart of Ferrari’s industrial complex in Maranello, Modena, Italy.  The research center and its aesthetics represent the image of Ferrari SpA and is home to the offices of Ferrari’s technical direction.  Like many of ’ projects, such as the Nardini Grappa Distillery , this building incorporates the natural environment into the architecture, crafting it into a part of the everyday experience of the employees in this complex.  Electricity, water and bamboo plants are used to create a landscape within the building.

The complex is in two parts.  One volume is separated from the rest of the building and hovers above the entrance area where it extends 7 meters above water below.  The water covers the second, lower volume.  Walkways lie at the water line, connecting meeting rooms distinguished by vibrant colors.  The building itself and its reflection along the water’s surface is a condition that challenges the concept of time and space within the architecture.

The reflections and glares of the water modify the perception of the architecture and the experience of the space.  These moments of light are exaggerated with the design of light beams located in the cuts of the suspended volumes.  The volume itself also becomes a mirror to the reflections on the water’s surface and the building below, giving the image a more ephemeral quality.

Address: Via Abetone Inferiore 4, Maranello
General Contractor: Cogei Costruzioni SpA, Bologna
Structures: Ing. Gilberto Sarti, Rimini
Engineering: AI Engineering, Torino

Ferrari Operational Headquarters and Research Centre / Studio Fuksas (1) © Maurizio MarcatoFerrari Operational Headquarters and Research Centre / Studio Fuksas (2) © Maurizio MarcatoFerrari Operational Headquarters and Research Centre / Studio Fuksas (3) © Maurizio MarcatoFerrari Operational Headquarters and Research Centre / Studio Fuksas (4) © Maurizio MarcatoFerrari Operational Headquarters and Research Centre / Studio Fuksas (5) © Maurizio MarcatoFerrari Operational Headquarters and Research Centre / Studio Fuksas (6) © Maurizio MarcatoFerrari Operational Headquarters and Research Centre / Studio Fuksas (7) © Maurizio MarcatoFerrari Operational Headquarters and Research Centre / Studio Fuksas (8) © Maurizio MarcatoFerrari Operational Headquarters and Research Centre / Studio Fuksas (9) © Maurizio MarcatoFerrari Operational Headquarters and Research Centre / Studio Fuksas (10) © Maurizio MarcatoFerrari Operational Headquarters and Research Centre / Studio Fuksas (11) © Maurizio MarcatoFerrari Operational Headquarters and Research Centre / Studio Fuksas (12) © Maurizio Marcato

‘Quattro Punti per una Torre’ Installation / Massimo Iosa Ghini

© Andrea Martiradonna for Interni Legacy

The idea of the Quattro Punti per una Torre installation, designed by Massimo Iosa Ghini for FMG Fabbrica Marmi e Graniti, is to use the primordial monolith, the whole massive block of stone material. In collaboration with Iguzzini, Tecnovision, and Faraonea, the project at the University of represents produced architecture and sculptures from time immemorial, repeated through the use of the large-sized ceramic slab with a finish that draws inspiration from the quarry stone. More images and architects’ description after the break.

© Andrea Martiradonna for Interni Legacy

The installation is a bond between legacy and modernity, tradition and innovation, an exploration of the theme “contintuity with the experience of the past”, both as regards technology and development of materials and their production and application. It’s a stem-like tower with a structure faced with large ceramic slabs (300×150), laser- cut and finished.

© Andrea Martiradonna for Interni Legacy

The tower rises to a remarkable height, finding new and innovative architectural and structural solutions, that emphasize the sustainability of a material usually bound to tradition in the collective imagination. Its passage to contemporaneity is stressed by the high-tech, curved cut on slabs to reveal the surface treatment in the core of the installation, marked by a special decoration carried out with a Led technology forming a luminous mesh and a changing geometry, which is a symbolical continuity between past, present and future.

The inner part glimpsed is carried out with energy-saving LEDs to obtain a motion effect (of a thinking mind). The base features a glass banister lit up with LEDs along its outer edge.

“The monolith, the stone, the tower, ancestral typologies. The continuous surface, the leather has no perimeter, each junction is a cost and a loss … large slabs FMG have few joints. Man poetic dream, the natural curve that materializes the limit between inside and outside. The complex internal metabolism, light and energy in symbiosis with the solid material ” –

'Quattro Punti per una Torre' Installation (1) © Andrea Martiradonna for Interni Legacy
'Quattro Punti per una Torre' Installation (2) © Andrea Martiradonna for Interni Legacy
'Quattro Punti per una Torre' Installation (3) © Andrea Martiradonna for Interni Legacy