Posts

Einosato Nursery School / Shogo Iwata

© Ogawa Shigeo

Architects: Shogo Iwata
Location: Hyogo,
Building Area: 781.82 sqm
Completion: 2011
Photographs: Ogawa Shigeo , Araki Yoshihisa

   

“A big house” to live in together
Einosato nursery school was built for 90 children in Hyogo, Japan. Outer wall of this wooden one-storied nursery school is made with black painted cedar clapboards. Its several rooms for children are arranged to surround playground. A one-sided stream roof put on these rooms brings not only the symbolic characteristic and spatial continuity as “a big house” but also intimacy for small children.

section 01

Einosato Nursery School / Shogo Iwata © Ogawa Shigeo
Einosato Nursery School / Shogo Iwata © Araki Yoshihisa
Einosato Nursery School / Shogo Iwata © Ogawa Shigeo
Einosato Nursery School / Shogo Iwata © Araki Yoshihisa
Einosato Nursery School / Shogo Iwata © Ogawa Shigeo
Einosato Nursery School / Shogo Iwata © Ogawa Shigeo
Einosato Nursery School / Shogo Iwata © Ogawa Shigeo
Einosato Nursery School / Shogo Iwata © Ogawa Shigeo
Einosato Nursery School / Shogo Iwata © Ogawa Shigeo
Einosato Nursery School / Shogo Iwata © Ogawa Shigeo
Einosato Nursery School / Shogo Iwata © Araki Yoshihisa
1st floor plan 1st floor plan
2nd floor plan 2nd floor plan
section 01 section 01
section 02 section 02
section 03 section 03
section 04 section 04

Kindergarten in Paris / Eva Samuel Architect Urbanist & Associates

© Gaston Bergeret

Architects: Eva Samuel Architect Urbanist & Associates
Location: Ecolematernelle, Dalle des Olympiades, , France
Design Team: S.Romain Architect, S. dirvariu, F. Laheurte assistants
Renovation Surface: 2,400 sqm
Budget: $8,5
Completion: 2012
Construction: Eiffage
Photographs: Gaston Bergeret,

© Gaston Bergeret

In the Olympiades quarter, the reconstructed kindergarten stands out like a gleaming toy amidst the neighbouring towers and blocks. It is part of the re-evaluation of a dense, functional and mixed urban planning project built in the 1960s and 70s. In this very lively district, the City of Paris is implementing a project involving property consolidations and redescriptions of exterior spaces.

© Gaston Bergeret

The school, dwarfed by the surrounding towers, will play its role in this context, by enhancing the image of a public amenity and countering the overwhelming presence of the surrounding buildings and the omnipresence of concrete. It’s a sophisticated toy: it was necessary to fill in a swimming pool, move a bowling alley, pierce floors and create openings, to enlarge the school downwards through the concrete slab and give it a street-level entrance. In short, an extension by excavation.

© Gaston Bergeret

The building’s envelope is a response to several environmental aims: visual protection, increased natural light to counteract the surrounding solar screens, no thermal bridges, natural ventilation and double flux in winter. This school is the first to comply with the City of Paris’s climate plan. The result is a thick façade with varied reliefs – bay, alcove, and concave windows – which are used horizontally on the roof as skylights and to house air treatment machinery and ventilation chimneys.

© Gaston Bergeret

These multiform strawberry coloured elements enliven and dematerialise the façades. Their anodized aluminium cladding changes from pink to golden grey to green depending on one’s movements, point de view, the colour of the sky and reflections of nearby buildings. The atmosphere inside the school is gentle and serene. The only colours are those of the materials themselves, such as the wood of the false ceilings and the bay windows.

plan

The façade’s thickness creates a strong sense of protection and minimises outlook from neighbouring towers. The children enjoy taking over the micro-spaces generated by the façade’s thickness, using them as mini-living rooms, for reading, tea parties, hiding, etc.

Kindergarten In Paris / Eva Samuel Architect Urbanist & Associates © Gaston Bergeret
Kindergarten In Paris / Eva Samuel Architect Urbanist & Associates © Gaston Bergeret
Kindergarten In Paris / Eva Samuel Architect Urbanist & Associates © Eva Samuel Architect Urbanist & Associates
Kindergarten In Paris / Eva Samuel Architect Urbanist & Associates © Gaston Bergeret
Kindergarten In Paris / Eva Samuel Architect Urbanist & Associates © Gaston Bergeret
Kindergarten In Paris / Eva Samuel Architect Urbanist & Associates © Gaston Bergeret
Kindergarten In Paris / Eva Samuel Architect Urbanist & Associates © Gaston Bergeret
Kindergarten In Paris / Eva Samuel Architect Urbanist & Associates © Gaston Bergeret
Kindergarten In Paris / Eva Samuel Architect Urbanist & Associates © Gaston Bergeret
Kindergarten In Paris / Eva Samuel Architect Urbanist & Associates © Gaston Bergeret
Kindergarten In Paris / Eva Samuel Architect Urbanist & Associates © Gaston Bergeret
plan plan
window details window details
section section