Lagravera / SALA FERUSIC Architects

Courtesy of SALA FERUSIC Architects

Architects: SALA FERUSIC Architects
Location: Alfarràs, Lleida, Spain
Design Team: Carles Sala, Relja Ferusic
Project Year: 2009
Photographs: Courtesy of SALA FERUSIC Architects

Project Area: 600.0 sqm
Client: Celler Lagravera SLU

La Gravera is a winery conceived under low cost criteria, where the optimization in energy and material means and resources become important. Economic sustainability usually comes together with environmental sustainability.

Courtesy of SALA FERUSIC Architects

A warehouse of the 58, belonging to an old gravel quarry industry, is recovered to reactivate and transform it into a winery, through the disposal of industrial elements.

Courtesy of SALA FERUSIC Architects

The construction elements must keep in scale economy and mass production, to minimize its impact on the environment and consequently to the economy, and they are organized under spatial, functional and higrothermal design criteria.

Courtesy of SALA FERUSIC Architects

The project is structured regarding to the following points: a four-meter-high closet that organizes the service spaces, the action centre where human activity is assisted by machines and the zona 900, a welcome lounge with a striped carpet and a bright ceiling, underneath which the cellar is located, and where the control unit monitorizes the vineyard in real-time, and the design and pedagogy of the wine takes place.

Courtesy of SALA FERUSIC Architects

In conclusion, this low cost criteria force us to claim: less (money) is more!

Section

Lagravera / SALA FERUSIC Architects Courtesy of SALA FERUSIC Architects
Lagravera / SALA FERUSIC Architects Courtesy of SALA FERUSIC Architects
Lagravera / SALA FERUSIC Architects Courtesy of SALA FERUSIC Architects
Lagravera / SALA FERUSIC Architects Courtesy of SALA FERUSIC Architects
Lagravera / SALA FERUSIC Architects Courtesy of SALA FERUSIC Architects
Lagravera / SALA FERUSIC Architects Courtesy of SALA FERUSIC Architects
Lagravera / SALA FERUSIC Architects Courtesy of SALA FERUSIC Architects
Lagravera / SALA FERUSIC Architects Courtesy of SALA FERUSIC Architects
Lagravera / SALA FERUSIC Architects Courtesy of SALA FERUSIC Architects
Lagravera / SALA FERUSIC Architects Courtesy of SALA FERUSIC Architects
Lagravera / SALA FERUSIC Architects Courtesy of SALA FERUSIC Architects
Lagravera / SALA FERUSIC Architects Courtesy of SALA FERUSIC Architects
Lagravera / SALA FERUSIC Architects Courtesy of SALA FERUSIC Architects
Lagravera / SALA FERUSIC Architects Courtesy of SALA FERUSIC Architects
Lagravera / SALA FERUSIC Architects Courtesy of SALA FERUSIC Architects
Lagravera / SALA FERUSIC Architects Courtesy of SALA FERUSIC Architects
Lagravera / SALA FERUSIC Architects Courtesy of SALA FERUSIC Architects
Lagravera / SALA FERUSIC Architects Courtesy of SALA FERUSIC Architects
Lagravera / SALA FERUSIC Architects Courtesy of SALA FERUSIC Architects
Lagravera / SALA FERUSIC Architects Courtesy of SALA FERUSIC Architects
Lagravera / SALA FERUSIC Architects Plan 01
Lagravera / SALA FERUSIC Architects Situation 01
Lagravera / SALA FERUSIC Architects Section 01
Lagravera / SALA FERUSIC Architects Section 02
Lagravera / SALA FERUSIC Architects Section 03
Lagravera / SALA FERUSIC Architects Detail 01
Lagravera / SALA FERUSIC Architects Diagram 01

Lagravera / SALA FERUSIC Architects originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 31 Aug 2012.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?