Anochecer en Mexico


NIGHTFALL from Ricardo on Vimeo.

Dezanove House / Iñaki Leite

Architects: Iñaki Leite
Location: A Pobra do Caramiñal, Spain
Architect: Iñaki Leite
Building: Víctor Manuel Aido Agrelo
Year: 2012
Photographs: Adrián Vázquez

From the architect. This dwelling is located in the Arousa estuary, in the Northwest of Spain. It stands out for the use of recycled wood from the local fishing industry. It is also a reference in the area thanks to its energy efficiency and the careful integration of the building systems into the architectural design. It is no surprise that it has obtained the highest energy efficiency rating.

The very old wood used in the construction comes from the recycling of local “bateas”. These are wooden platforms placed at sea and used in the mussel production industry. The wood used in this unique local fishing technique is exposed to the sea and coastal weather for over 25 years before being sent to recycling normally for vineyards or gardening. The use of this wood in architecture is pioneer. The beams have been treated and halved to produce two different textures. The outer part of the wood beam is rough and keeps the old texture. This is therefore used for the outer façade as a response to the urban scale. On the contrary, the wood used in the interiors, is the inside cut of the beam and is purposely used to provide more visual comfort and warmth.

In the interior, the use of the raw materials, natural reflexed light and bathrooms in frozen glass, create a relaxing effect. Another important feature of this house is the visual relationship of the different spaces, which contribute to the interaction of the occupants and the good spacious sensation.

The design partially shows the naked rock that protects it and at the same time it opens completely to the sea and seeks the sun. This is achieved by building two differentiated volumes of naturally reconciled geometries. The private volume is built with wood exterior/concrete interior and the use of the shutters is flexible allowing for privacy and sun protection. The use of materials is the opposite in the public volume, with the large glass panels, the sea views and the sun protection given by the shadow of the top balcony. The high energy rating (A) was achieved with a complex ventilation system design, high insulation, low system’s consumption, use of large south-facing glass surfaces combined with flexible use of solar protection elements.

Mirando ás Bateas / Iñaki Leite © Adrián Vázquez
Mirando ás Bateas / Iñaki Leite © Adrián Vázquez
Mirando ás Bateas / Iñaki Leite © Adrián Vázquez
Mirando ás Bateas / Iñaki Leite © Adrián Vázquez
Mirando ás Bateas / Iñaki Leite © Adrián Vázquez
Mirando ás Bateas / Iñaki Leite © Adrián Vázquez
Mirando ás Bateas / Iñaki Leite © Adrián Vázquez
Mirando ás Bateas / Iñaki Leite © Adrián Vázquez
Mirando ás Bateas / Iñaki Leite © Adrián Vázquez
Mirando ás Bateas / Iñaki Leite © Adrián Vázquez
Mirando ás Bateas / Iñaki Leite © Adrián Vázquez
Mirando ás Bateas / Iñaki Leite © Adrián Vázquez
Mirando ás Bateas / Iñaki Leite © Adrián Vázquez
Mirando ás Bateas / Iñaki Leite © Adrián Vázquez
Mirando ás Bateas / Iñaki Leite © Adrián Vázquez
Mirando ás Bateas / Iñaki Leite © Adrián Vázquez
Mirando ás Bateas / Iñaki Leite © Adrián Vázquez
Mirando ás Bateas / Iñaki Leite First Floor Plan
Mirando ás Bateas / Iñaki Leite Second Floor Plan
Mirando ás Bateas / Iñaki Leite Ground Floor Plan
Mirando ás Bateas / Iñaki Leite Roof Floor Plan
Mirando ás Bateas / Iñaki Leite Situation

Dezanove House / Iñaki Leite originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 31 Oct 2013.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?

Steven Holl construirá el Culture and Art Centre de Qingdao (China)

Steven Holl ha sido seleccionado para construir el Culture and Art Centrede Qingdao, ciudad situada en

El refugio de IKEA

El del módulo prefabricado, ligero y transportable ha sido un tema con frecuencia investigado por la arquitectura moderna, pese a que su implantación en la realidad haya sido más bien modesta, por no decir que anecdótica. La nómina de este…


ARENYS / Josep Miàs

Architects: Josep Miàs
Location: Arenys de Munt, Barcelona, Spain
Area: 1,720 sqm
Year: 2012
Photographs: Adrià Goula

Collaborators: Adriana Porta, Silvia Brandi, Carles Bou (technical advisor), Fausto Raposo, Daniel Montes, Nuno Marques, Sebastián de Iruarrizaga, Alfonso Abé, Christian Giovanetti, Giovanni Galdieri, Gabriele Mura, Laura Pomesano, Federico Licini, Marc Subirana
Consultors: Structures (BOMA, Anabel Lázaro), Engineering (PROISOTEC, Josep Masachs)

From the architect. Previously, this health facility complex consisted in a main building, and two auxiliary buildings apart from the first. The proposal links both auxiliary pre-existing buildings maintaining its use as a workshop in the ground floor and adding rooms in the first floor. Thus, a single L-shaped geometry dialogues with the main building. Between both shapes a patio is defined as a relation space and the main outdoor space of the complex.

The functional programme defined by the owners consists mainly in the extension of the auxiliary pre-existing buildings through the coverage of the patio between them. A corridor is proposed as a system for the entrance and exit of the workshops and the room on the first level. It surrounds the central space of the courtyard. This corridor is a transition between the inner part of the workshops and the patio. The addition of rooms in the programme will allow concentrating the internal activities and the management of the main building, apart from giving the patients more spaces in the new building.

The proposal establishes a great difference between what is maintained and what is newly built. Therefore, the façades and the gable roofs of the old buildings are refurbished with the minimum interventions.

On the other hand, the exterior T-shaped gallery which links both buildings has a very different tectonic appearance. It is supported by a metallic structure covered with multilayer panels. The new intervention is built with a dry process, with semi-industrial materials which build the corridor, a filter between the rooms and the exterior.

ARENYS / Josep Miàs © Adrià Goula
ARENYS / Josep Miàs © Adrià Goula
ARENYS / Josep Miàs © Adrià Goula
ARENYS / Josep Miàs © Adrià Goula
ARENYS / Josep Miàs © Adrià Goula
ARENYS / Josep Miàs © Adrià Goula
ARENYS / Josep Miàs © Adrià Goula
ARENYS / Josep Miàs © Adrià Goula
ARENYS / Josep Miàs © Adrià Goula
ARENYS / Josep Miàs © Adrià Goula
ARENYS / Josep Miàs © Adrià Goula

ARENYS / Josep Miàs originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 31 Oct 2013.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?

Winners of the Bay Bridge House Student Design Competition

With a total of 73 entries from 37 schools around the world, the winners have finally been revealed for the Bay Bridge House Student Design Competition. Architecture and design students had to develop a modern, self-sustainable house made from the scraps of the soon-to-be-demolished eastern span of the historic Oakland Bay Bridge in the California Bay Area.

The winners are:

Overall: “Hanging House” by Lee Ka Chun and Ngan Ching Ying (The Royal Danish Academy of Fine Arts and Architecture)

Board Members winner: “An Invisible Triangle” by Qazi Shamsud Tamzeed (Chittagong University of Engineering & Technology)

Community Vote: “The Bay Bridge House” by Romain Caba (University of Kansas / National superior school of architecture of Paris Val de Seine, France)

Honorable Mention: “Reclaimed Lookout” by Chris Bennett (Harvard GSD)

Honorable Mention: “Pier House” by Kateřina Krupičkov

PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski | Adam Figurski

Architects: FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |
Location: ?ód? Voivodeship, Poland
Architect In Charge: Adam Bia?obrzeski,, Maria Messina
Collaborators: Paulina Filas
Construction: KBiI
Landscape Architect: Ogrody Dankiewicz
Area: 8300.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Bart?omiej Senkowski

From the architect. The building is located in the center of Poland in the town of Belchatów (60 000 inhabitants). The office building is the headquarters of PGE GiEK Concern – the largest energy producer in Poland (40% of the Polish overall electricity volume). Distinguished in the company scope is the quarry in Belchatów, one of the largest opencast lignite quarries in Europe (35 million ton of raw material yearly). One of the PGE electric power plants – also in Belchatów-  is noteworthy: producing yearly an estimated 31 trillion watt-hours (Wh) of electric energy.

The office building location is not accidental. Settled on the fringe of a housing district, with 6 000 inhabitants, it is the first element of the local service center and at once shapes the frontage of the new city plaza. A portion of the office employees, residing in the nearby area, resigned from the everyday use of private or public transportation. In a very undeniable manner, this aids in the reduction of pollution.

Within the building, apart from a wide range of office space dedicated for 230 employees, lies a cluster of conference rooms, a staff canteen/lounge and a center for the digitization of paper documents.

The form of the building was, in part, inspired by the scope of the PGE GiEK Capital Group.

Mining lignite is represented in the ground level areas, finished with rusty black slate. Production and transmission of electrical energy reflected in the upper levels: electric transmission cables characterized with black cement composite panels and electric energy (glass) running in between. The building is endowed with an atypical structural framework – upper floors are supported by a multilevel, irregular steel truss weighing 160 000 kilograms. Its implementation is a result of formal inspiration taken from mechanisms encountered in the extractive and production industries. While its dynamism recalls the movement of particles creating electric energy.

Light, specifically access to natural light, is the dominating element in the interior design for the building. An overwhelming majority of interior space is lit by natural light. This includes staircases, corridors, conference rooms as well as traditionally artificially lit areas such as print/copy rooms, employee lunch-break rooms and toilets. Close to 92% of the interior space has access to natural light, making it difficult to overestimate the quality of the office work space. The building is equipped with twilight sensor fixtures which adjust the luminosity of the artificial light to that of the natural light. This has enormous impact during morning and evening hours as well as on overcast days. Exceptional access to natural light and the use of twilight sensor fixtures result in lower electric energy consumption.

Within the framework of the project lies a recreational area for employees, including a terraced square on the ground floor and open garden terrace on level one. These features ensure the users the possibility of rest and relaxation during often very long work days. It is worth to add that the water reservoir (comprising an element of the square) is treated with the aid of a technology using minimal amounts of chemicals and has properties similar to that of natural, clean lake water. Landscaped elements are irrigated with rain water collected from the building roof, surface parking and sidewalks, to a special underground water storage tank.

PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |© Bart?omiej Senkowski
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |© Bart?omiej Senkowski
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |© Bart?omiej Senkowski
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |© Bart?omiej Senkowski
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |© Bart?omiej Senkowski
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |© Bart?omiej Senkowski
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |© Bart?omiej Senkowski
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |© Bart?omiej Senkowski
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |© Bart?omiej Senkowski
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |© Bart?omiej Senkowski
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |© Bart?omiej Senkowski
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |© Bart?omiej Senkowski
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |© Bart?omiej Senkowski
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |© Bart?omiej Senkowski
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |© Bart?omiej Senkowski
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |© Bart?omiej Senkowski
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |© Bart?omiej Senkowski
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |© Bart?omiej Senkowski
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |© Bart?omiej Senkowski
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |Ground Floor Plan
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |Second Floor Plan
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |Site Plan
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |Site Plan
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |Section
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |Elevation
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |Detail
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |Detail
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |© Bart?omiej Senkowski
PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |© Bart?omiej Senkowski

PGE GiEk Concern Headquarters / FAAB Architektura Adam Bia?obrzeski |originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 31 Oct 2013.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?

Architonic Newsletter 10.2013

With Ireland long known for its craft tradition, contemporary Irish product design – shown here at the 'Vernacular' group show at Tent – displays a striking virtuosity of technique; photo Sophie Mutevelian

In previous years it was always possible to identify a clear leader, but this time the four main shows of the London Design Festival managed to focus on their own individual strengths, which turned the event into a real neck-and-neck race. We were there on your behalf and among other aspects took a look at […]

Zaha Hadid Designs Superyacht for Blohm+Voss

Zaha Hadid has collaborated with the Hamburg-based shipbuilders Blohm+Voss to design a new concept for a family of superyachts: a 128-meter master prototype that will  eventually spawn five, fully-engineered, 90-meter “Unique Circle Yachts.” According to Hadid, the overall design is informed by “fluid dynamics and underwater ecosystems, with hydrodynamic research shaping the design of the hull.”

More from the architect, after the break. 

“The exoskeleton structure of the upper section is an interwoven network of supports that vary in thickness and lend a natural aesthetic to the yacht’s external appearance; evoking the organic structural systems of natural marine formations and connecting the various levels and decks of the ship seamlessly via expressive diagonals.” Departing from traditional yacht design, the prototype’s exoskeleton “creates an intense connectivity between the various decks and elements of the design.”


The 90m JAZZ yacht is the first of the five Unique Circle Yachts that has been technically specified and detailed by the naval architects at Blohm+Voss. Its lineage from the 128m master prototype is evident, with further technical refinements to address the specifications required for ocean crossings.

“As a dynamic object that moves in dynamic environments, the design of a yacht must incorporate additional parameters beyond those for architecture – which all become much more extreme on water. Each yacht is an engineered platform that integrates specific hydrodynamic and structural demands together with the highest levels of comfort, spatial quality and safety,” explained Hadid.

Dr. Herbert Aly, CEO and Managing Partner of Blohm+Voss adds: “The idea of the Unique Circle Yachts allows for variation of a genotype and its phenotypes, offering a range of possible solutions based on an cognate platform. As a result Zaha Hadid’s design is malleable to suit the very individual wishes and needs of a potential customer which lies at the heart of Blohm+Voss’ approach to yacht design. The strength of the design lies not just in its functionality and form, but also its effortless adaptability.”

Click here to view the embedded video.

Architects: Zaha Hadid Architects
Design: Zaha Hadid, Patrik Schumacher
Design Team: Thomas Vietzke, Jens Borstelmann, Daniel Widrig, Sofia Daniilidou, Ben Grubert, Phillip Mecke, Patrick Euler
Naval Engineering: Michael Von der Heide, Thomas Sperling
Visualization: Moka-Studio
L.O.A: 90.0M (295 FT)
Beam (Max): 16.0M (52FT)
Draught: 4.2M (13FT)
Speed (Max): 16.0 KN
Cruising Speed: 14.0KN
Range: 5000 Nautical Miles
Class: Lloyd’s Register
Propulsion: 2X2160 KW, Diesel via gearbox to fixed prop
Manoeuvring System: 1 X Bow thruster
Photographs: Unique Circle Yachts / Zaha Hadid Architects for Bloom+Voss Shipyards

News via ZHA, Blohm+Voss

Zaha Hadid Designs Superyacht for Blohm+Voss © Unique Circle Yachts / Zaha Hadid Architects for Bloom+Voss Shipyards
Zaha Hadid Designs Superyacht for Blohm+Voss © Unique Circle Yachts / Zaha Hadid Architects for Bloom+Voss Shipyards
Zaha Hadid Designs Superyacht for Blohm+Voss © Unique Circle Yachts / Zaha Hadid Architects for Bloom+Voss Shipyards
Zaha Hadid Designs Superyacht for Blohm+Voss © Unique Circle Yachts / Zaha Hadid Architects for Bloom+Voss Shipyards
Zaha Hadid Designs Superyacht for Blohm+Voss © Unique Circle Yachts / Zaha Hadid Architects for Bloom+Voss Shipyards
Zaha Hadid Designs Superyacht for Blohm+Voss © Unique Circle Yachts / Zaha Hadid Architects for Bloom+Voss Shipyards
Zaha Hadid Designs Superyacht for Blohm+Voss © Unique Circle Yachts / Zaha Hadid Architects for Bloom+Voss Shipyards
Zaha Hadid Designs Superyacht for Blohm+Voss © Unique Circle Yachts / Zaha Hadid Architects for Bloom+Voss Shipyards
Zaha Hadid Designs Superyacht for Blohm+Voss © Unique Circle Yachts / Zaha Hadid Architects for Bloom+Voss Shipyards
Zaha Hadid Designs Superyacht for Blohm+Voss © Unique Circle Yachts / Zaha Hadid Architects for Bloom+Voss Shipyards
Zaha Hadid Designs Superyacht for Blohm+Voss © Unique Circle Yachts / Zaha Hadid Architects for Bloom+Voss Shipyards
Zaha Hadid Designs Superyacht for Blohm+Voss © Unique Circle Yachts / Zaha Hadid Architects for Bloom+Voss Shipyards
Zaha Hadid Designs Superyacht for Blohm+Voss © Unique Circle Yachts / Zaha Hadid Architects for Bloom+Voss Shipyards
Zaha Hadid Designs Superyacht for Blohm+Voss © Unique Circle Yachts / Zaha Hadid Architects for Bloom+Voss Shipyards
Zaha Hadid Designs Superyacht for Blohm+Voss © Unique Circle Yachts / Zaha Hadid Architects for Bloom+Voss Shipyards
Zaha Hadid Designs Superyacht for Blohm+Voss © Unique Circle Yachts / Zaha Hadid Architects for Bloom+Voss Shipyards

Zaha Hadid Designs Superyacht for Blohm+Voss originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 31 Oct 2013.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?