Cachalotes House / Oscar Gonzalez Moix

Architects: Oscar Gonzalez Moix
Location: La Molina District, Peru
Design Team: Ernesto Bartra, Jose Miranda, Edith Rojas. Beatriz Rodriguez
Constructor: Enrique Matellini Ingenieros E.I.R.L.
Area: 590 sqm
Year: 2010
Photographs: Juan Solano Ojasi

From the architect. The Project is located in an existing condo in La Planicie, overlooking the Golf. Importantly, one of the family members is disabled, so the project should not have any barriers and integrate the lives of others, without altering the aesthetics and function. All in equal conditions. The project is articulated through a 1.50 axle wide circulation, containing all functions in two volumes. The first volume, a strip running the length of the field, adding a second volume containing double height social area and expansion of the terrace. The concept of the house was looking for a functional integration, structural and formal, with a simple modulation responding to the program. The proposed materials synthesized warmth and formal language of the project, creating a comfortable home.

The brief for this project, but had to meet the needs of the life of a typical family, we had to pay attention to every single detail and operation, to be used by a disabled person, having a normal life without barriers.

After intense searches of land suitable to develop the project, we found an area of almost 663 m2. The land with a frontage of 18.40 m and bottom 36.0 m, had the peculiarity that its left side and adjacent to golf, with a privileged view , so that was reason enough to take this as a trigger condition for our Party . The rules allow us to build on opposite side and the bottom, leaving a golf retreats and main entrance. With all these strong data intensions begin the process of projective and seek a viable concept.

The project will in probate spatial coupling functions housed on two floors and are organized on a tour through the circulation axis, separating the most private areas of the house with double height social area. Allowing also communicate the outside and inside, on this axis, marking on the main facade, as a crack, which divides the two main volumes, private and social. The volumes are clear and simple, contains and expresses the architectural gestures functions with pure lines, stripped of ornament and respecting the parameters of modern and functional design. These boxes harboring function functional , fully open through large windows achieving transparency and permeability of view , lighting and ventilation to all main rooms of the house , taking the view of the golf, simulating an infinite garden .

Cachalotes House / Oscar Gonzalez Moix © Juan Solano Ojasi
Cachalotes House / Oscar Gonzalez Moix © Juan Solano Ojasi
Cachalotes House / Oscar Gonzalez Moix © Juan Solano Ojasi
Cachalotes House / Oscar Gonzalez Moix © Juan Solano Ojasi
Cachalotes House / Oscar Gonzalez Moix © Juan Solano Ojasi
Cachalotes House / Oscar Gonzalez Moix © Juan Solano Ojasi
Cachalotes House / Oscar Gonzalez Moix © Juan Solano Ojasi
Cachalotes House / Oscar Gonzalez Moix © Juan Solano Ojasi
Cachalotes House / Oscar Gonzalez Moix © Juan Solano Ojasi
Cachalotes House / Oscar Gonzalez Moix © Juan Solano Ojasi
Cachalotes House / Oscar Gonzalez Moix Floor Plan

Cachalotes House / Oscar Gonzalez Moix originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 30 Sep 2013.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?

Totem House by rzlbd

Robert and John are travellers. They collect sculptures by local artists and bring them home. They have a keen eye for modernism and minimal design and they don’t settle for ordinary. They love cooking and they avoid the unnecessary. In building their home, rzlbd respects their curiosity for style.

A totem is sculptures within a sculpture. The totem in Totem House is a vertical gallery that exhibits John and Robert’s souvenirs from around the world. Each piece has been carefully measured and placed in a designated niche inside the Tower. An open wooden staircase connecting the three stories of the house gently circulates around the totem allowing one to observe the artworks from many different angles. During the day the skylight above the staircase naturally illuminates the totem, and at nighttime dedicated LED lights installed inside the niches light each piece. The totem naturally becomes the focal point in the house, as it is visible from every corner on all levels.

The evo…

Twelve Architects to Design Airport in Russia for 2018 World Cup

London-based Twelve Architects & Masterplanners have won a competition to deliver a radical new airport for Rostov, Russia, just in time for the 2018 World Cup.

Jivan Vartanian, Minster of Transport for Rostov, described Twelve Architects’ proposal as the “most memorable and unique” out of the ten other competing practices, saying that the “project may look too risky now but in future it will become the most advanced”.

The £600 million airport is set to handle an initial demand of five million passengers a year, incorporating ”offices, a hotel, a business centre and a high-speed railway station”. According to Twelve, the design, dominated by four arches, “was inspired by the idea of an airport as a bridge connecting cities together” and “celebrates the principal routes for passengers when going through the arrival and departure process”.

The design also “responds to local climate to create an environmentally sensitive solution that embraces passive design and renewable energies and responds to both the summer and winter climate”.

Click here to view the embedded video.

References: BDOnline, AJ, Twelve Architects

Twelve Architects to Design Airport in Russia for 2018 World Cup originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 30 Sep 2013.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?

Architecture Film Festival Rotterdam 2013: The City as Time Machine

Time travel continues to be, well, a timeless concept. And what better way to think of it as an urban-city setting as seen in the 7th edition of the Architecture Film Festival Rotterdam: The City as Time Machine.

From Oct. 10-13, more than 100 urban architecture and design films on current trending topics will be screened at the LantarenVenster cinema in Rotterdam. As if that weren’t enough to make you want to hop on the next plane to the Netherlands, no film fest can be complete without a series of debates, lectures, and talk shows in the program.

Many of the films emphasize the ever-changing urban city as a limitless source of inspiration for filmmakers–with stories on renovation, reuse, temporary function, disused buildings, and more. Opening the festival on Oct. 10 is Angel Borrego’s “The Competition” from Spain, a film that reveals the true nature of “starchitects” and how architecture firms go about their work.

Films like Bert Oosterveld and Peter Frankenest’s “Reaching …

Get Lectured: University of Arkansas Fall ’13

Archinect’s Architecture School Lecture Guide for Fall 2013

Here on Archinect we recently launched “Get Lectured”, where we’ll feature a school’s lecture series–along with their snazzy posters–for the current season. Check back regularly to stay up-to-date and mark your calendars for any upcoming lectures you don’t want to miss.

Today’s list is the 2013-14 “Quality” Lecture Series at the University of Arkansas, Fay Jones School of Architecture.

Want to share your school’s lecture series? Send us your school’s lecture series poster and details to connect@archinect.com.

All lectures will take place at 5:30 pm, unless otherwise noted.**
All lectures will be at the Ken and Linda Sue Shollmier Hall, Steven L. Anderson Design Center, Room 250, Vol Walker Hall.

SEPTEMBER

September 13
1:30 pm**
Tod Williams and Billie Tsien / Co-Founders – Tod Williams Billie Tsien Architects
A Building is a Verb
Cromwell Architects Engineers: Charles Thompson Memorial Lecture

September 16
Randol…

Casa Viejo – Mathias Klotz

Casa Viejo - Mathias Klotz

La casa es un rectángulo de 12 x 40 mts. , que se emplaza en el fondo del terreno, liberando un amplio frente. En un nivel, construido integramente en hormigón armado.
El hormigón es dejado visto en el perímetro, y se trabaja con distintas texturas, provocado contrastes entre sus superficies.

Casa Viejo - Mathias Klotz

Casa Viejo - Mathias Klotz

El programa se organiza en base a 2 corredores, uno interior y otro exterior que avanzan desde el acceso hacia la habitación principal, dejando los más públicos y de servicio, al comienzo, y los mas privados al fondo.

Casa Viejo - Mathias Klotz

Casa Viejo - Mathias Klotz

Se trata de una obra tranquila que resuelve con sutilezas el problema constructivo y programático trabajando distintas texturas para el hormigón visto, así como también diferencias de altura al interior de los recintos, dependiendo de su uso y proporción.

Casa Viejo - Mathias Klotz

Casa Viejo - Mathias Klotz

La cubierta de la casa ha sido transformada en terraza, aprovechando estos cambios de nivel de las losas y ganando vistas en 360 grados de los cerros que rodean la ciudad de Santiago.

Casa Viejo - Mathias Klotz

Casa Viejo - Mathias Klotz

Arquitectos: mathias klotz
Año de la Obra:2002
Área construida:600 m²
Área del terreno:3700 m²
Ubicación: Santiago, Chile
Equipo: Marco Beovic
Ing.Calculista: Enzo Valladares
Constructora: Constructora JCF
Paisajismo: Juan Grimm
Fotógrafo: Roland Halbe

Casa Viejo - Mathias Klotz

Casa Viejo - Mathias Klotz

Casa Viejo - Mathias Klotz

Casa Viejo - Mathias Klotz

Casa Viejo - Mathias Klotz

Casa Viejo - Mathias Klotz



Bedroom Makeovers on a Whim: NOYO Headboards With Interchangeable Slipcovers

ModernScanBike Bedroom Makeovers on a Whim: NOYO Headboards With Interchangeable Slipcovers

Curtsey of Astrid Oyo

NOYO Home Décor creates custom headboards that can give any bedroom the personality it deserves. NOYO’s slipcover headboard design makes bedroom makeovers as easy as changing the sheets. With over 100 different design solutions for all ages and styles- from whimsical vintage to the bold and poetic-the user can simply pick out what fits his or her lifestyle. While NOYO draws inspiration from faraway places and bygone days, they also present cutting edge artists, both emerging and established. The NOYO website lets users browse the collection and filter artwork by artist, color and season.

ModernScanRedFlower Bedroom Makeovers on a Whim: NOYO Headboards With Interchangeable Slipcovers

Curtsey of Astrid Oyo

Astrid Oyo (founder of NOYO) is creative, hands-on and solutions oriented. When she could not find a stylish and easy way to dress up her bed the idea for NOYO was born. Astrid designed, patented and launched a custom headboard with interchangeable slipcovers, the solution to bedroom makeovers on a whim. The NOYO headboard mounts on the wall and is independent of a bed frame. No need to buy a new bed, NOYO works with metal frames, wooden frames, platform beds or no frame at all. Buy the frame the first time then just play with new SlipArt covers and create a bedroom transformation. Prices start at $449 for a complete headboard and at $159 for slipcovers. [Photos and information provided via e-mail by Astrid Oyo]

BohoSky Bedroom Makeovers on a Whim: NOYO Headboards With Interchangeable Slipcovers

Curtsey of Astrid Oyo

PopBrooklyn Bedroom Makeovers on a Whim: NOYO Headboards With Interchangeable Slipcovers

Curtsey of Astrid Oyo

PopConeyIsland Bedroom Makeovers on a Whim: NOYO Headboards With Interchangeable Slipcovers

Curtsey of Astrid Oyo

TeenPropeller Bedroom Makeovers on a Whim: NOYO Headboards With Interchangeable Slipcovers

Curtsey of Astrid Oyo

You’re reading Bedroom Makeovers on a Whim: NOYO Headboards With Interchangeable Slipcovers originally posted on Freshome.

The post Bedroom Makeovers on a Whim: NOYO Headboards With Interchangeable Slipcovers appeared first on Freshome.com.

Torreaguera Atresados – XPIRAL

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Los dos casas propuestas siguen la idea de la suma y redistribución de sus terrenos a lo largo de una fila. La construcción tuvo que respetar las condiciones de altura máxima permitida para los edificios de la zona y adaptarse a la topología existente. Las dos casas están situadas en altura, disfrutando del ancho total de la nueva parcela (12 metros), siendo éste el beneficio de unir los dos terrenos originales de 6m cada uno.

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Torreaguera Atresados - XPIRAL

El nuevo terreno tiene una pendiente de aproximadamente 5 metros de altura y se une a la vía pública en tres de sus cuatro lados. De esta manera, una de las casas saca el máximo provecho de la parte inferior de la parcela mediante la creación de un jardín y su adaptación a la topografía (“Casa Tierra”) y la otra, en la parte superior se abre hacia el campo disfrutando de una vista panorámica de las montañas (“Casa cielo”).

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Torreaguera Atresados - XPIRAL

La Casa Tierra toma la forma de un pedestal construido enteramente de piezas de cerámica combinada con elementos de colores. La Casa Cielo está estructuralmente compuesta de hormigón sin terminar, con el apoyo de otro módulo en su parte inferior y revestida en vidrio reflectante.

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Torreaguera Atresados - XPIRAL

El módulo de cerámica pretende ser algo más que la fachada de la Casa Tierra, que se construye con la intención de formar el módulo principal del proyecto. Éste establece las diversas particiones de las dos casas y entrega diferentes grados de transparencia y de luz, que se obtienen a través de las cerámicas para cava de vino de la marca comercial Collado.

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Gran parte de las perforaciones son tapadas con azulejos multicolores de loza, lo que permite a la fachada cumplir sus necesidades funcionales. Sin embargo, en el resto de las zonas, los agujeros no están cubiertos, formando un entramado que permite diferentes puntos de vista dependiendo de la posición del espectador.

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Los azulejos se distribuyen de acuerdo a un patrón de decoloración que pone el color verde en la zona inferior, como una continuación del jardín y la decoloración del color azul en la parte superior, creando una armonía con los colores del cielo. Otras se utilizan en la fachada para explicar sutilmente los nombres de cada una de las casas, cielo y tierra.

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Programáticamente, la Casa Tierra ofrece una amplia gama de usos y beneficios a través de su condición excavada, mientras que la Casa cielo se configura como un espacio de ocio gracias a las vistas panorámicas.

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Arquitectos: XPIRAL
Año de la Obra:2008
Área construida:346.66 m²
Arquitecto: Javier Peña Galiano
Promotor: DSL BUILDING S.L
Rigger: Jesus Tornero Molina
Contratista: S.L Imilce
Estructural: IDEEE (Eduardo Díez)
Ubicación: Murcia, España

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Torreaguera Atresados - XPIRAL

Mira aqui otros trabajos de XPIRAL publicados en Tecnohaus:

Casa de los pinos – XPIRAL
Casa Mirador de Agridulce – XPIRAL
Casa M&M – XPIRAL



Architects to Relocate Entire City Two Miles Over

Everyone is familiar with the stresses of moving to a new house, but the residents of Kiruna, a small town of 18,000 in Sweden, face a more daunting task: moving their entire city.

For more than 100 years, residents of Kiruna have developed their city center around the world’s largest iron mine, operated by the state-controlled company, Luossavaara-Kiirunavaara AB (LKAB). In 2004, LKAB determined that to continue extracting iron would mean digging deeper, unsettling the ground beneath 3,000 homes as well as the city hall, train station, and century-old church.

In response, city officials have decided to pack up and move their downtown two miles eastward.

Learn more after the break…

The unprecedented moving expense will be paid for by the mining company, who are planning to set aside upwards of one billion dollars  — a fraction of LKAB’s profits — to cover the demolition of condemned buildings, the dismantling and reassembling of local landmarks, and new design and construction costs.

“The difficult part is walking into people’s homes and telling them that they have to move,” says Anders Lindberg, information officer of LKAB.

In March of 2013, the ‘Kiruna 4-Ever’ proposal, by White Arkitekter and Ghilardi + Hellsten, was selected from a range of entries speculating the reorientation of the city for the next several decades. The proposal envisions a new location for the 3,000 displaced homes, several hotels and two million square feet of new office, government and commercial space, which would inject economic diversity into the city’s current “mono-functionality.”

Kristina Zakrisson, commissioner of Kiruna, is ready for the move. “Ideally, we would close downtown on Friday and open in the new location on Monday. This may be unrealistic but our ambition is to make it as coherent as possible.” Local shops, however, realize it is not that easy, fearing moving too early may cost them their loyal customer base. The plan would give stores a ten-year window to migrate.

The massive undertaking comes in light of a global trend towards density-driven city development. Krister Lindstedt, architect at White, understands this to be an opportunity for the city to start over. “Kiruna has built a city that people don’t really want,” suggesting that the low-density fragmentation of the city has done nothing to grow a sustainable population. This may be incentive enough for them to move.

Planners project a complete migration in 20-25 years. In the meantime, a new city hall will be completed by 2016, serving as an anchor for future expansion.

References: The Atlantic Cities, The Wall Street Journal, The Independent, White

Architects to Relocate Entire City Two Miles Over originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 30 Sep 2013.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?

Ikea to begin selling solar panels

Ikea is to sell solar panels at its British stores for the first time in an attempt to tap growth in the heavily subsidised green energy market.

The world’s biggest furniture retailer, best known for cheap basics such as its Billy bookcases and Ektorp sofas, plans to offer solar panel packages at all of its 17 British stores within the next 10 months.