Community Centre / Beer Architektur Städtebau

Architects: Beer Architektur Städtebau
Location: Jakob-Zeidler-Straße, Germany
Architect In Charge: Prof. Anne Beer
Year: 2012
Photographs: Fernando Alda

Structural Engineering: MKP, Dornbirn (A)
Client: City of Selb

Set in expansive grounds with an adjoining campsite, the Jochen-Klepper-Haus, a converted villa formerly belonging to the director of a porcelain manufactory, is a highly attractive location well known beyond the region. An architectural competition was initiated to extend the programme by three event halls and the necessary infrastructure with the objective of further developing the venue and making it suitable as a community centre for the Selb-Plößberg district.

 As a supplement to the historic villa with its colourful clinker facade, the new building has been developed as a timber frame construction which, through its permeability, links indoor and outdoor space and thus maximises the spatial potentials of the site: the existing population of trees and clearings, the villa’s garden to the west and the view out into the surrounding landscape to the east have become reference values of the location. 

The demand for different room heights is, by following the topography of the site, used to accentuate the hillside position on the outskirts of town; at the same time, the building is perceived as a clear silhouette. Material and form are reduced to the structural minimum, which highlights their expressive character: Slim box beams, used as ceiling members and wall elements, were prefabricated and preassembled off site. The characteristic facade clad in larch strips, on the other hand, was mounted in front of a breather membrane on site.

Community Centre / Beer Architektur Städtebau © Fernando Alda
Community Centre / Beer Architektur Städtebau © Fernando Alda
Community Centre / Beer Architektur Städtebau © Fernando Alda
Community Centre / Beer Architektur Städtebau © Fernando Alda
Community Centre / Beer Architektur Städtebau © Fernando Alda
Community Centre / Beer Architektur Städtebau © Fernando Alda
Community Centre / Beer Architektur Städtebau © Fernando Alda
Community Centre / Beer Architektur Städtebau Site Plan
Community Centre / Beer Architektur Städtebau Plan
Community Centre / Beer Architektur Städtebau Elevation
Community Centre / Beer Architektur Städtebau Section
Community Centre / Beer Architektur Städtebau Detail

Community Centre / Beer Architektur Städtebau originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 28 Feb 2013.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?

El tiempo es la esencia

TUKCOM I.T. Mall Sriracha / Supermachine Studio

Architects: Supermachine Studio
Location: Sriracha, Thailand
Design Team: Pitupong Chaowakul, Suchart Ouypornchaisakul, Santi Sarasuphab, Nuntawat Tassanasangsoon, Kasidis Puektes,Jetsada Phongwasin and Korthong Thongtaem
Area: 1,200 sqm
Photographs: Courtesy of Supermachine Studio

Commission: Façade Renovation
Height: 24 meter

TUKCOM I.T. mall has been rising with the rapid evolution of information and technological products from 2000 on. The market has changed dramatically with the recovering economy from 1997 crisis. Asian consumers update their I.T. products in routine fashion. From Laemtong shopping mall built in the early 90’s for diverse product oriented, the building was then converted into a shopping center devoted to communication and technology products (computers, mobile phones, camera, gadget etc.) and renamed to TUKCOM I.T. mall. Since then the new brand has been expanding and new TUKCOM building is built one every 2 year. After 5 years, there are 3 TUKCOMs in Thailand and a few more at plan.

Once TUKCOM, as a brand of mall that gather all technological gadgets, has been established among local consumer at large, they want to facelift their original design of the building to something that reflects the characteristics of the products being sold in the mall. TUKCOM as a brand has already been something that people remember. Now they would like people to recognize its building as well. TUKCOM Sriracha is one of the first 3 buildings we came up with Black & White pixel façade concept (the other 2 are in Cholburi and Udornthani).  

  The 1,200 square meter façade is undulated and divided into 765 economical triangular pixels. The black, white and mirror finished aluminum composite panels are distributed through outs in random algorithm. Framing by the dark red aluminum panel, the existing advertisement billboard has been expanded along the side façade to the front face marking the main entrance of the building. A lot of existing building skin are still intact but refurbished. TUKCOM Sriracha is the prototype project for the new TUKCOMs that will be built in the near future, not to be exactly the same but to share certain characteristics for better recognition as a brand.

TUKCOM I.T.mall Sriracha / Supermachine Studio Courtesy of Supermachine Studio
TUKCOM I.T.mall Sriracha / Supermachine Studio Courtesy of Supermachine Studio
TUKCOM I.T.mall Sriracha / Supermachine Studio Courtesy of Supermachine Studio
TUKCOM I.T.mall Sriracha / Supermachine Studio Courtesy of Supermachine Studio
TUKCOM I.T.mall Sriracha / Supermachine Studio Courtesy of Supermachine Studio
TUKCOM I.T.mall Sriracha / Supermachine Studio Courtesy of Supermachine Studio
TUKCOM I.T.mall Sriracha / Supermachine Studio Courtesy of Supermachine Studio
TUKCOM I.T.mall Sriracha / Supermachine Studio Plan
TUKCOM I.T.mall Sriracha / Supermachine Studio Front Facade

TUKCOM I.T. Mall Sriracha / Supermachine Studio originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 28 Feb 2013.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?

A Goodbye to this blog

Hi all,

I started this blog at the request of an upper year (so of course I obeyed) in 2008 as a 3rd year B.Arch student at UT Knoxville. Looking back, I do wish I had kept up with it a bit better and more accurately communicated the

House in Reckingen / Roman Hutter Architektur

Architects: Roman Hutter Architektur
Location: Reckingen, Switzerland
Architect In Charge: Roman Hutter
Collaborator Architect: Harry Heyck
Area: 351.3 sqm
Year: 2012
Photographs: Markus Käch

Initial Situation
The Goms is a mountainous region located in the Valais canton. Besides the impressive landscape features a centuries-old tradition of wood construction which still exists in extensive parts of the area. Unfortunately, this building style didn’t evolve in a positive manner during the last couple of decades. Many of the newly built structures do not blend in with the character of the villages. Furthermore, no attempts are made to evolve a new style of housing based on the existing traditions. The goal should not be to solely conserve the existing context, but to develop an overall strategy rooted in the qualities and characteristics of the existing context.

Wooden Structures
The history and culture of the villages in the Goms valley have always been closely related to the development of wooden structures. Unfortunately, the profound knowledge about the particular construction technique tends to sink into oblivion instead of being applied during the construction of new buildings. Therefore it is important to pass this valuable knowledge on to our descendants while making it more attractive again. This applies for the log construction method in particular. Due to the fact that it is deeply rooted in the region, it can be considered highly ecological and sustainable.

Project Site
The project site is located at the loosely populated northern edge of the village. A generic historical cluster of houses constructed in the log building method is located only a stone’s throw away. The building adapts the constructive logic of this significant historic construction style while reinterpreting it according to the clients needs. The sloping terrain mainly remains unchanged and is hence covered by the typical local meadows. Only a narrow pass way serves as connection between main entrance and adjacent road. To protect the wooden structure from moisture, it is placed on top of a concrete base which at the same time envelops the ground floor. The interior walls of this floor however are part of the wooden structure. They can be understood as an extension of the wooden upper floors reaching into the concrete shell consisting of the enclosing walls of the grond floor and the slab underneath. Like this, the wood can unopposedly spread its natural warmth within the entire volume of the building.

Material
The character of the log building method is determining the structure and materiality of the project. The log structure itself is made of larch wood, which is more noble and resistant than spruce wood and is also used for the windows and most built-ins. The log walls, which penetrate the inside of the building are visible at all times. By contrast, the internally insulated outer walls are clad with gypsum boards and covered with grey slaked lime plaster. This generates a contrasting interplay between mineral and organic surfaces. The shadow gap along the upper edge of each plastered surface clearly reveals its non-structural character.

Spacial Concept
Due to the system of chambers which is known to be typical for log buildings, the ground floor is symmetrically divided into a circulation zone and four equally sized rooms. Those contain bath and sauna, technical installations and two studios. This room layout widens upwardly according to the respective function of the rooms to climax right under the pitching roof as over heigh piano nobile. From here, one can gain access to the spacious balcony occupying the entire width of the building. Two outside benches invites to linger while being well sheltered from the wind.

Sustainability 
Thanks to the extraction of thermal heat from the ground, no fossil energy is used for heat production. The renewable construction material wood reduces the amount of grey energy and thus decisively minimizes the ecological footprint of the building. In addition to that, returning to the log building method preserves, revives and promotes a traditional local craftsmanship.

House in Reckingen / Roman Hutter Architektur © Markus Käch
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur © Markus Käch
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur © Markus Käch
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur © Markus Käch
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur © Markus Käch
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur © Markus Käch
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur © Markus Käch
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur © Markus Käch
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur © Markus Käch
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur © Markus Käch
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur © Markus Käch
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur © Markus Käch
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur © Markus Käch
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur © Markus Käch
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur © Markus Käch
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur © Markus Käch
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur © Markus Käch
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur © Markus Käch
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur © Markus Käch
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur © Markus Käch
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur © Markus Käch
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur © Markus Käch
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur Plan
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur Plan
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur Elevation
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur Elevation
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur Elevation
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur Elevation
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur Section
House in Reckingen / Roman Hutter Architektur Section

House in Reckingen / Roman Hutter Architektur originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 28 Feb 2013.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?

Henning Larsen: Fuente Europea de Neutrones por Espalación en Lund (Suecia)

El equipo danés liderado por Henning Larsen, con los jóvenes COBE y el paisajista Stig L.Andersson, ha sido el ganador del…


Henning Larsen: Fuente Europea de Neutrones por Espalación en Lund (Suecia)

El equipo danés liderado por Henning Larsen, con los jóvenes COBE y el paisajista Stig L.Andersson, ha sido el ganador del…


La forma del techo

«Civilization is measured by the shape of your ceiling.» La cita de Louis I. Kahn en inglés, junto con otra de Le Corbusier en francés (que relaciona…


Activistas intentan frenar el desplazamiento del Muro de Berlín

Activistas llaman en la capital alemana a boicotear el derribo de parte de la East Side Gallery, el tramo más largo que permanece en pie del…


Activistas intentan frenar el desplazamiento del Muro de Berlín

Activistas llaman en la capital alemana a boicotear el derribo de parte de la East Side Gallery, el tramo más largo que permanece en pie del…