Casa en el aire

Casa en el aire

Buidling for 37 Apartments and a Primary Healthcare Centre in Les Preses / LEP Arquitectura + XCM Arquitectura

Architects: LEP Arquitectura + XCM Arquitectura
Location: Les Preses, Garrotxa, Girona, Spain
Design Team: Josep Pla I De Solà-Morales, Xavier Cornejo I Mata
Collaborators: Carme Vich, Eva Micaló, Xavi Martín, Arnau Teixidor, Abel Bernal, Ferran De Toro, Irene Llusent, Cristina Cardenas, Laura Delgado, Jordi Pujol
Area: 3,427.47 sqm
Year: 2010
Photographs: Espai Androna

Structure: GMK Associats SC
Engineering: Enteq
Constuctor: Sather
Budget: 2,976,179.23 €
Promotor: Incasol

The building’s design is based on the environment conditions and the orientation:

– Opening the building to the town by offering a public space which works as a public passage and open entrance to the building at the same time. It’s connected to the Major Square and the new green urban area, at the same time it creates an alternative itinerary between the new urban area and the center of the town.
– Building a new façade to the street and promote with a façade plan the alignment of the visuals and shaping the starting of the Portal Street. An L shape floor is laid with an additional wing. The interior has a transparent and fluid character.
– The additional wing allows to control the size of the public space, at the same time creates an space for vehicle parking and service for the commercial spaces at the other side.
– The public space accessing the commercial spaces and the dwellings is located in a level that works as ground floor from the new street, and as semi-basement floor from the Sant Pere Street. All these issues tend to a definition of a “territorial depth” through a spaces sequence from more to less private, favoring the inter-relationship between users and the environment.

Orientation
All the building is designed based on the proper orientation and to get the maximum amount of units as possible.

Modules
All apartments’ types are design by following the conditions:

– The terraces are a part of the house, around which the dining room and one room are placed (in E1 and E2 modules). The terrace contributes to get crossed ventilation in all apartments.
– The toilets, laundries and kitchens are considered as a fixed unit and they are the same in all apartments of each building. This represents an overall cost reduction, because is one of the most expensive parts of the budget.
– The space for hanging wet clothes is part of the ventilation patio, allowing the air circulation and the drying clothes and crossed ventilation. At the same time they work as a filter between apartments and the corridor-gallery.
– The flexibility of the interior of the dwellings is achieved by two strategies: grouping the service zones –kitchen, toilets, laundry- and the mobility of the interior walls, looking for the maximum possible different uses in the same surface.

Accessibility
The interior design of all apartments is designed so all disabled persons can use it.

Sostenibility
Designed on two main lines:
– First: low maintenance / future deconstruction, with responsible low energy materials.
– Second: energy saving costs with bioclimatic mixed systems, and affordable active systems of proved efficiency.

Structural Design
Structural design as screen pillars and porticos with large span made of reinforced concrete. Slabs made of alveolar panels of prefabricated concrete.

Façades
.Prefabricated concrete panels with different textures. Rough texture at floor level and stucco at the rest of floors.

Edificio de 37 Viviendas y un Centro de Atención Primaria en Les Preses / LEP Arquitectura + XCM Arquitectura © Espai Androna
Edificio de 37 Viviendas y un Centro de Atención Primaria en Les Preses / LEP Arquitectura + XCM Arquitectura © Espai Androna
Edificio de 37 Viviendas y un Centro de Atención Primaria en Les Preses / LEP Arquitectura + XCM Arquitectura © Espai Androna
Edificio de 37 Viviendas y un Centro de Atención Primaria en Les Preses / LEP Arquitectura + XCM Arquitectura © Espai Androna
Edificio de 37 Viviendas y un Centro de Atención Primaria en Les Preses / LEP Arquitectura + XCM Arquitectura © Espai Androna
Edificio de 37 Viviendas y un Centro de Atención Primaria en Les Preses / LEP Arquitectura + XCM Arquitectura © Espai Androna
Edificio de 37 Viviendas y un Centro de Atención Primaria en Les Preses / LEP Arquitectura + XCM Arquitectura © Espai Androna
Edificio de 37 Viviendas y un Centro de Atención Primaria en Les Preses / LEP Arquitectura + XCM Arquitectura First Floor Plan
Edificio de 37 Viviendas y un Centro de Atención Primaria en Les Preses / LEP Arquitectura + XCM Arquitectura Plan
Edificio de 37 Viviendas y un Centro de Atención Primaria en Les Preses / LEP Arquitectura + XCM Arquitectura Location
Edificio de 37 Viviendas y un Centro de Atención Primaria en Les Preses / LEP Arquitectura + XCM Arquitectura Elevation
Edificio de 37 Viviendas y un Centro de Atención Primaria en Les Preses / LEP Arquitectura + XCM Arquitectura Elevation
Edificio de 37 Viviendas y un Centro de Atención Primaria en Les Preses / LEP Arquitectura + XCM Arquitectura Section
Edificio de 37 Viviendas y un Centro de Atención Primaria en Les Preses / LEP Arquitectura + XCM Arquitectura Detail

Buidling for 37 Apartments and a Primary Healthcare Centre in Les Preses / LEP Arquitectura + XCM Arquitectura originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 31 Jan 2013.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?

Originales estacionamientos para bicicletas

Originales estacionamientos para bicicletas 1

En este mundo globalizado cada día es más habitual ver que la gente está dejando de lado sus autos para usar sus bicicletas, bicicletas deportivas, urbanas, e-bikes. Así mismo se ha generado la necesidad de crear más lugares para estacionarlas, pero para que diseñar los típicos estacionamientos cuando se puede jugar con llamativos y originales modelos para incentivar su uso. Aca les mostramos algunos diseños que además de ser útiles son decorativos, enjoy ;)

Originales estacionamientos para bicicletas 3
Originales estacionamientos para bicicletas 4
Originales estacionamientos para bicicletas 5
Originales estacionamientos para bicicletas 6
Originales estacionamientos para bicicletas 7
Originales estacionamientos para bicicletas 8
Originales estacionamientos para bicicletas 9
Originales estacionamientos para bicicletas 10
Originales estacionamientos para bicicletas 11
Originales estacionamientos para bicicletas 12
Originales estacionamientos para bicicletas 13
Originales estacionamientos para bicicletas 14
Originales estacionamientos para bicicletas 15
Originales estacionamientos para bicicletas 16
Originales estacionamientos para bicicletas 17
Originales estacionamientos para bicicletas 18
Originales estacionamientos para bicicletas 19
Originales estacionamientos para bicicletas 20
Originales estacionamientos para bicicletas 21
Originales estacionamientos para bicicletas 22
Originales estacionamientos para bicicletas 1
Originales estacionamientos para bicicletas 2

Patio House / Seinfeld Arquitectos

Architects: Seinfeld Arquitectos
Location: San Isidro, Lima, Peru
Architect In Charge: Cynthia Seinfeld
Collaborator: Martín Zavaleta
Constructor: Unitas
Property: 517 sqm
Area: 540 sqm
Year: 2008
Photographs: Juan Solano

The project is the result of a thorough and comprehensive study of the relationship between public and private spaces and their architectural tour, where important events occur; It is in the main axis of the house where transitions as well as controlled visuals and scales are accomplished.

The initial tour crosses two patios. The first one of public character leads us to a more content second courtyard. And, even though there is a visual from it which runs through the house to the rear garden, architectural elements are being considered and working as a visual filter. This the case of the volume of the chimney located between the second hall and the living room.

One can access the first environment inside the house through the courtyard from the side, and within this, moments of great presence –a staircase– are managed, as well as a bridge connecting two rooms of the house which also allows different scale within this double height space. One enters the house through a glass skin first, and then as an internal façade a wall that runs lengthwise, giving continuity to all areas of social nature.

A volume of concrete to prevent the perspective into the garden from escaping is located in front of the living room, which is a double height space. It is structured with iron beams to support it from below and other concrete ones to support it from above, separating it from the main body of the house (private area) through a skylight which runs along the social area. This skylightallows the capture of the sun path throughout the day from the living room. The cantilever volume becomes part of the roof of the terrace which lies on the first floor.

Casa Patio / Seinfeld Arquitectos © Juan Solano
Casa Patio / Seinfeld Arquitectos © Juan Solano
Casa Patio / Seinfeld Arquitectos © Juan Solano
Casa Patio / Seinfeld Arquitectos © Juan Solano
Casa Patio / Seinfeld Arquitectos © Juan Solano
Casa Patio / Seinfeld Arquitectos © Juan Solano
Casa Patio / Seinfeld Arquitectos © Juan Solano
Casa Patio / Seinfeld Arquitectos © Juan Solano
Casa Patio / Seinfeld Arquitectos © Juan Solano
Casa Patio / Seinfeld Arquitectos © Juan Solano
Casa Patio / Seinfeld Arquitectos © Juan Solano
Casa Patio / Seinfeld Arquitectos © Juan Solano
Casa Patio / Seinfeld Arquitectos © Juan Solano
Casa Patio / Seinfeld Arquitectos © Juan Solano
Casa Patio / Seinfeld Arquitectos © Juan Solano
Casa Patio / Seinfeld Arquitectos © Juan Solano
Casa Patio / Seinfeld Arquitectos First Floor Plan
Casa Patio / Seinfeld Arquitectos Second Floor Plan
Casa Patio / Seinfeld Arquitectos Third Floor Plan
Casa Patio / Seinfeld Arquitectos Elevation
Casa Patio / Seinfeld Arquitectos Section

Patio House / Seinfeld Arquitectos originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 31 Jan 2013.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?

Halley VI Antarctic research station opens February 5

When Hugh Broughton Architects won a design competition for the Halley VI Antarctic research station, which officially opens on February 5, the small London-based office had no experience working in extreme environments. But its proposal, developed with engineer AECOM, impressed the jury both for its technical ingenuity and its understanding that for up to 50 scientists, this inhospitable place is home.

Shoreditch Rooms / Archer Architects

Architects: Archer Architects
Location: London, England, UK
Area: 1,186.27 sqm
Year: 2010
Photographs: Tim Soar

The brief was set out to provide a 26 room boutique hotel together with day spa facilities This new venture would compliment the existing facilities offered by the famous Shoreditch House Members Club in East London.

The new hotel sits adjacent to, and above, the existing entrance to the club and occupies the last remaining vacant plot on the Tea Building/Biscuit building urban block.  The site had been occupied by a pub, the White Swan which had sat empty for a number of years and had fallen into a state of some dereliction.

The design can be read as a box within a box whereby a new, contemporary, structure rises from behind the façade of the old pub.  This new piece, being 3 stories high, matches the height of the Victorian façade below but is clad in corten steel, which takes the form of a series of folded plates.  The form is more reminiscent of an old engineering structure, or a pieces of discarded equipment, than a new building.  However the tonal qualities of the corten steel sits in harmony with the historic brickwork of the adjacent warehouses.

The new composition completes, what had been, an empty corner and reinstates a consistent parapet height around the urban block.  The building is situated directly opposite the new Shoreditch train station and provides a strong visual marker to visitors entering the district.  Thus the architecture strives to surpass the immediate constraints of the brief and contribute to the wider urban setting.

The methods employed to build the hotel reflected both the desire to retain the character of the existing White Swan public house whilst embracing the challenging composition of the corten clad high level additions. For this reason we sought to relieve the retained facades from their load bearing obligations, converting them to no more than a decorative envelope. All of the structural loads are carried by a new internal steel structure that grows from basement to second floor level, from which point the structure changes again becoming load bearing concrete.

The use of concrete at high level allowed the geometric complexities of the design to be solved without the introduction of deep down-stand beams or internal columns that would have compromised the eventual bedroom layouts. This composite structure was then over-clad firstly in black EPDM membrane prior to the decorative corten cladding being hung in place. Whilst this was underway the existing elevations were carefully restored, with key features such as the existing iron columns at ground floor level being exposed as a unifying gesture between the existing building and the new additions.

Shoreditch Rooms / Archer Architects © Tim Soar
Shoreditch Rooms / Archer Architects © Tim Soar
Shoreditch Rooms / Archer Architects © Tim Soar
Shoreditch Rooms / Archer Architects © Tim Soar
Shoreditch Rooms / Archer Architects © Tim Soar
Shoreditch Rooms / Archer Architects © Tim Soar
Shoreditch Rooms / Archer Architects © Tim Soar
Shoreditch Rooms / Archer Architects © Tim Soar
Shoreditch Rooms / Archer Architects © Tim Soar
Shoreditch Rooms / Archer Architects 1st Floor Plan
Shoreditch Rooms / Archer Architects 2nd Floor Plan
Shoreditch Rooms / Archer Architects 3rd Floor Plan
Shoreditch Rooms / Archer Architects 4th Floor Plan
Shoreditch Rooms / Archer Architects 5th Floor Plan
Shoreditch Rooms / Archer Architects 6th Floor Plan
Shoreditch Rooms / Archer Architects Ground Floor Plan
Shoreditch Rooms / Archer Architects Basement Floor Plan
Shoreditch Rooms / Archer Architects Site Plan
Shoreditch Rooms / Archer Architects Section
Shoreditch Rooms / Archer Architects Section
Shoreditch Rooms / Archer Architects Elevation
Shoreditch Rooms / Archer Architects Elevation

Shoreditch Rooms / Archer Architects originally appeared on ArchDaily, the most visited architecture website on 31 Jan 2013.

send to Twitter | Share on Facebook | What do you think about this?

30 obras españolas entre las nominadas al Premio Mies 2013

La Fundación Mies van der Rohe ha hecho pública la relación de nominados para la edición de 2013 del Premio Mies, que este año incluye treinta edificios

Cinco finalistas para el premio Mies van der Rohe 2013

De entre 335 obras de 37 países europeos, la Comisión Europea y la Fundación Mies van der Rohe han anunciado los cinco finalistas que competirán por el Premio Mies 2013: el Ayuntamiento de…